Geçtiğimiz yıl kilogramı 700 TL’den satılan Anzer Balı’nın bu yıl için 1 kilogram fiyatı 850 TL olarak belirlendi.
Rize’nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası’nda yaklaşık 3 bin rakımda 200 üretici tarafından bin 300 kovanda üretilen Anzer Balı’nın 1 kilogram fiyatı 700 TL’den 850 TL’ye yükseltildi. Anzer Balı’nın bu yıl ki fiyatı bugün gerçekleşen Anzer Balı Kooperatifi’ndeki Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda belirlendi.
Yeni Yönetimin de belirlendiği genel kurul toplantısında mevcut Başkan Osman Civelek ve mevcut yönetim kurulu üyeleri; İbrahim Bilgin, Reşit Hapeloğlu, Temel Güzel ve Muhammer Gür’ün oy birliği ile görevlerine devam etmeleri karara bağlandı.
Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, bu yıl 1 kilogram Anzer Balı’nın 850 TL’den satışa çıkacağını belirterek, “Normalde bir kovandan 20-30 kilo arasında bal çıkar. Ancak Anzer’de 1 kovandan yarım kilo ile 1 kilo arasında bal çıkmaktadır. Yaklaşık 3 bin rakımda 200 üretici tarafından bin 300 kovanda üretim yapılmasına rağmen geçtiğimiz yıl 500 kilo kadar bal elde edildi. Üretim maliyetlerinin yüksek oluşu ve ürünün azlığı ister istemez fiyatları maliyetlere göre dengelememize neden oluyor. Üreticilerimizden de gelen yoğun talepler üzerine geçtiğimiz yıl 700 TL olan fiyatı bu yıl 850 TL olarak belirledik. 500 gramlık şişeler 450 TL, 250 gramlık şişeler ise 250 TL’den satışa çıkacak. 400 gramlık polenler 430, 200 gramlık polenler 230 ve 100 gramlık polenler 120 TL’den satılacak” dedi.
POLEN BALDAN KIYMETLİ
Anzer Poleni’nin Anzer Balı’ndan daha değerli olduğunu belirten Civelek, "Anzer Poleni, Anzer Balı’ndan daha kıymetli. Üniversitedeki hocalarımız, Anzer Poleni’nin Anzer Balı’ndan on kat daha protein ve vitamin içerdiğini söylüyorlar. Bir kilo Anzer Poleni 10 kilo Anzer Balı’na eşittir. Bu nedenle Anzer Poleni daha kıymetli bir üretimdir. Anzer Poleni’nin Anzer Balı ile karıştırılıp tüketilmesi halinde büyük bir şifa kaynağı olacağını hocalarımız söylüyor” diye konuştu.
SAĞIM AĞUSTOS AYINDA
Civelek, ellerinde geçtiğimiz yıldan hiç bal bulunmadığını kaydederek “Geçtiğimiz yıl elde edilen balla talebin yaklaşık yarısı karşılandı. Bu yıl bal sağımı Ağustos ayı içerisinde yapılacak. Üreticilerimiz rekoltenin geçtiğimiz yıl ki seviyelerde olacağını belirtiyor. Tüm talepleri karşılamak istiyoruz. Ancak bu mümkün olmadığı için hastalara ve önceki yıllardan bekleyen taleplere öncelik vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Civelek, tüketicileri sahte Anzer Balları’na karşı uyararak, “Piyasada bol miktarda sahte anzer balı var. Bu sahte balların kooperatifimizin belirlediği fiyatın daha da üzerinde satıldığını duyuyoruz. Mağdur olmamaları için tüketicilerimizden mutlaka, tahlilli ve mühürlü şişelerde satılan kooperatif hologramlı balları satıl almalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.