Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) askerlerin cep telefonu kullanma yasağını kaldıracak olması cep telefonu piyasasını şimdiden hareketlendirirken, ’asker telefonu’ olarak bilinen telefonlar vitrine çıktı.
Askeri kışlalarda cep telefonu yasağının kaldırılmasına sayılı günler kala, sektörde ’akılsız telefon’ hareketliliği yaşanmaya başladı. Askerlerin kullanacağı telefonların fotoğraf ve video çekmeyen, ses kaydı yapmayan telefonlar olması bekleniyor. Sektörde gözler, bir dönem vatandaşların büyük ilgi gösterdiği eski tip telefonlara çevrildi. Bir kaç ay öncesine kadar piyasada 50 liraya kadar bulunabilen telefonlar, TSK’dan gelen haberle vitrinlerin baş köşesine yerleşti.
Cep telefonu dükkanı bulunan Duygu İnceoğlu, TSK’nın cep telefonu kullanma yasağını kaldırmasının sektördeki sirkülasyonu arttıracağını söyledi. İnceoğlu, "Zaten herkesin android cep telefonu alma gücü yok. Bu şekilde serbest olursa küçük esnafın yüzü güler. Eski tip telefonların fiyat aralıkları 150-300 TL arasında. Sirkülasyon artarsa talep olacak ve neticesinde fiyatlar da artacak" şeklinde konuştu.
İş yeri sahibi Sezai Koç ise "Balıkesir’de görev yapan askerlere telefon satmak istiyoruz. Talep fazlalaşacağı için fiyatlarda değişiklikler olacak. Bu telefonların satışları ikinci el olduğu için bazıları ucuz, bazıları ise pahalı. İstenilen telefonların özelliklerini tam olarak bilemiyoruz. Net olarak belli olduğunda o tip telefonlara daha çok yöneliriz" dedi.
Bülent Yıldız isimli işletmeci ise, telefon sektöründe kaçak tehlikesine dikkat çekti. Yıldız, "Askerlerden eski tip telefonları kiralamak isteyenler oluyor, almak isteyenler de oluyor. Bu işin sıkıntısı şurada. Sıfır ve faturalı olarak bu ürünler artık tedarik edilmiyor. Kamerasız ve hafıza kartı takılmayan cihazlar sıfır olarak piyasada distribütörler tarafından bulunamıyor. Bu cihazlar bir şekilde Türkiye piyasasına girmeye çalışıyor ama onlar da sıkıntılı cihazlar olduğu için satılmıyor. Bizler de denetleniyoruz. Askerlerin alacağı cep telefonların ortalama fiyatı 70 lira civarında" dedi.