TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “TEMA kurulduğundan bu yana bilim ve hukukla hareket etmeyi tercih ediyoruz. Marjinal gruplarla birlikte hiçbir zaman olmadık ve olmayacağız. Böyle bir mücadele tarzımız yok” dedi.
TEMA Vakfı Bölgesel toplantısı Tokat’ta 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda yapıldı. Programda konuşma yapan Ataç, Türkiye’nin en yaygın sivil toplum kuruluşlarından olan TEMA Vakfı’nın erozyon, ormanların yok edilmesi, çölleşme, iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin kaybolmasıyla ilgili etkili ve bilinçli bir kamuoyu oluşturmayı hedeflediğini vurguladı. 2014 yılında 46 bini aşkın yeni gönüllüyle rekor kırdıklarını ifade eden Ataç, gönüllüler ve bağışçılarla hesap vermeyi ön koşul saydıklarını söyledi.
Faaliyetleri ile ilgili yapılan bilgilendirmenin ardından basın mensuplarının nükleer enerji santrali yapılması ile ilgili sorularına Ataç, çevre örgütü olarak her zaman yenilenebilir enerjiden yana olduklarını ifade ederek, “Türkiye’nin iki konuda çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Bir yenilenebilir enerji iki enerji tasarrufu. Yeteri kadar enerji tasarrufu yapmadan hemen en kolay çözümle bunların çözülmesinin ülkenin geleceği açısından doğru olmadığını düşünüyoruz. Nitekim biliyorsunuz hemen temel atmanın ardından bir deprem yaşandı Kıbrıs’ta. Dolayısıyla nükleer enerji santralleri gittikçe riski artan ve bütün dünya tarafından artık terk edilmeye başlanan teknolojiler. Atıkları ayrı problem, burada biz hemen nükleere alınmadan buradan gelecek enerjiye bel bağlamadan Türkiye’nin bir sürü şey yapacak olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle toplam enerji tüketimi içerisinde ki sektörlerin payının bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz nükleer kararının bir daha düşünülmesi gerektiğini samimiyetle öneriyoruz” şeklinde cevap verdi.
“BU HALİ İLE HESLERİ ONAYLAMIYORUZ”
TEMA’nın prensipte doğru fizibilite yapılması ve şartların doğru konulması şartı ile HES’lere karşı olmadığını ifade eden Ataç, "Ama ülkemizde son 3-4 yıldır HES kurumu incelenmeden sağını salona bakılmadan o kadar hızlı girildi ki bu hali ile HES’leri kesinlikle onaylamıyoruz. Çünkü hem yapımında hem de işletiminin de HES’lerin çok büyük incelik gösterilmesi gerekiyor. Nitekim geçen sene olaylar oldu, toplumsal sıkıntılar oluşturdu. Bu tür projelerin ÇED raporlarının yapılmış olmak için değil gerçekten ve o HES’lerin yapıldığı yerdeki halkın da olurunu alarak devam etmesi lazım. Ben inatlaşarak veya bir birimizi kırıp dökerek bir yere varabileceğimizi düşünmüyorum. Kalkınma çok önemli ama kalkınma yaparken doğamızı yok ederek yapmamak zorundayız” ifadelerini kullandı.
“MARJİNAL GURUPLARLA BİRLİKTE OLMADIK, OLMAYACAĞIZ”
HES eylemlerinde bazı gurupların ön plana çıkması ile ilgili sorulara Ataç, “TEMA kurulduğundan bu yana bilim ve hukukla hareket etmeyi tercih ediyoruz. Marjinal gruplarla birlikte hiçbir zaman olmadık ve olmayacağız. Böyle bir mücadele tarzımız yok. Biz doğru bilgi ile yasa ile hareket etmek istiyoruz. Fikrimizi söylüyoruz önerilerimiz söylüyoruz ama bunun hiçbir şekilde bize yakışmayan tarzda hareketlerle yapılmasını onaylamıyoruz” diye cevap verdi.