Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, “Türkiye ekonomisi 21 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. Coğrafyamızda yaşananlar ve dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum dikkate alındığında başarı olarak değerlendirmekteyiz. Ancak, bu büyümenin bizi 2023 hedeflerine taşımayacağı ortadadır” diye konuştu.
ATO Başkanı Bezci, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 yılı sonuçlarını değerlendirdi. Bezci, üretim yöntemiyle GSYH’nın 2014 yılında bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 2,9’luk artışla 126 milyar 70 milyon lira, cari fiyatla yüzde 11,6’lık artışla 1 trilyon 749 milyar 782 milyon liraya yükseldiğini kaydetti. Türkiye’nin 2014 yılı son çeyreğinde yüzde 2,6 oranında büyüdüğünü kaydeden Bezci, “Türkiye ekonomisi 21 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. Coğrafyamızda yaşananlar ve dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum dikkate alındığında başarı olarak değerlendirmekteyiz. Ancak, bu büyümenin bizi 2023 hedeflerine taşımayacağı ortadadır” diye konuştu.
Bezci, 2014 yılında küresel büyümenin yavaşladığını, Avrupa ekonomilerinde istenen iyileşmenin yakalanamadığını, FED’in tahvil alımlarını azaltmasıyla da gelişmekte olan ülke ekonomilerinde likidite sıkıntısının yaşandığının altını çizdi. Bezci, Türkiye’nin üretimde verimliliğini artırması, teknoloji yoğunluklu bir üretim yapısına kavuşması ve işgücünü de nitelikli hale getirmesi gerektiğini söyledi. Seçimlerin ardından hızlı bir şekilde yapısal dönüşümlerin tamamlanmasının şart olduğunu dile getiren Bezci, “Yapısal dönüşümünü tamamlamış bir Türkiye’nin büyüme trendini yukarılara taşıyarak güçlü bir ekonomiyle 100. yılını kutlayabilecektir” dedi. Bezci, Türkiye’nin 2015 yılına G 20 dönem başkanlığıyla girmesinin de ekonomisini dünyaya tanıtması için bir fırsat olduğunu söyledi.