Birçok ülkede 21 Mart’ta geleneksel olarak yeni yıl, doğanın uyanışı ve bahar bayramı olan ‘Nevruz’, Eskişehir’deki törenlerde kar yağışı ile birlikte kutlandı.
İsmet İnönü Caddesi üzerinde Mehter Takımı’nın eşliğinde kortej yürüyüşü ile başlayan törenlerde protokol erkanı, vatandaşlara karanfil dağıttı. Valilik Meydanı’nda süren törende ise temsili Dede Korkut tarafından ‘Nevruz duası’ okundu. Duanın ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Nevruz’u kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Tuna, “Bugün birbirimize en çok merhaba dememiz geren günlerden biri. Nitekim bugün bahara ve güzel başlangıçlara ‘merhaba’ dediğimiz gündür. Bugün de yakinen şahit olduğumuz gibi 21 Mart aynı zamanda, baharla kışın çekişmesidir. Bugün kar yağsa da biliyoruz ki, bahar kışa, umut ise umutsuzluğa galip gelecektir. Bugün kışın arasından sıyrılmaya çalışan baharla, ölümünden sonra yeryüzünün dirilmesi gibi geleceğe dair ümitlerimizin baharla tazelendiği gündür. Nevruz bayramı heyecanını bir kez daha Türk dünyasının kalbi Eskişehir’de kutlamaktan memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türk dünyasının en köklü bayramlarından biri olan Nevruz, sadece baharı değil, aynı zamanda yeni yıla ‘Merhaba’ dediğimiz gündür. Yani Türk dünyasında yeni yıl, baharla, bahar bakışlı yüreklerde umutla başlar. Biz bu bakışı 2013 ve 2014 olmak üzere Eskişehir’de coşku ile kutladık” dedi.
Konuşmanın ardından Vali Tuna ve protokol üyeleri yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Demir dövdükten sonra meydanda bulunan bir ağaca dileklerini asan protokol erkanı, yumurta tokuşturduktan sonra Nevruz ateşi etrafında halay çekti.
Kar yağışı eşliğinde süren program, vatandaşlara yemek ikramı ile son buldu.