Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir’deki mahalle muhtarları ile bir araya geldi.
Bir restoranda düzenlenen programda konuşan Bakan Avcı, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin farklı siyasi görüşte olduğunda yaşanan sorunları eleştirdi. Bu sebeple mahallelerin yaşadığı sorunları dile getiren Bakan Avcı, “Demokrasi yerelden başlıyor. Toplumun en uç gözeneklerine kadar demokrasiyi yaygınlaştırabiliyorsak sorunların çözümü de daha kolay olabiliyor. Eskişehir özelinde büyükşehire dönüşme nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Büyükşehire dönüşmüş olan birçok ilde özel idareler kalktı, pek çok yerde bu dönüşüm başarı ile sağlandı. Fakat Eskişehir gibi yerel yönetimle merkezi hükümetin aynı doğrultuda çalışmadığı, uyum sağlanamadığı, farklı farklı nedenlerle bir ortak sinerji üretilemediği durumlarda sorunlar yaşanıyor. Bunun acısını da sizin durumunuzda olan muhtar arkadaşlarımız çekiyorlar. Sahada dolaşırken bize gelen şikayet ve taleplerin pek çoğu aslında yasal olarak büyükşehirin yapması gereken fakat vatandaşın hala bunları büyükşehirin yapması gerektiğini bilmemesinden kaynaklanıyor. Pek çok sorun ve taleplerini bize iletiyor. Burada açıkça konuşmam gerekir, maalesef özellikle seçim atmosferine girildiğinde bunun örneklerini çok görmeye başladık. Yerel seçimler sırasında da bu tür şikayetler çok geliyordu. Bazı mahallelerimize; ‘Siz burada AK Partiye çok oy verdiniz, gidin AK Partiden isteyin’ diyorlar. Büyükşehirin yapması gereken hizmetler için bile ‘Bana oy verdi, vermedi’ hesabıyla bir takım ayrımcılıklar yapıldığına dair ciddi şikayetler, şikayetlerin de ötesinde tespitler var” ifadelerini kullandı.
"BUGÜNE KADAR HİÇBİR BELEDİYEYLE İLGİLİ OLARAK O PARTİ BU PARTİ AYRIMI YAPILMADI"
Bir muhtarın mahallesinin su sorununu dile getirdiği notu okuyan Bakan Avcı, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaşadığı sorunları ve Başbakan olduktan sonra verdiği düzenleme talimatlarından bahsetti. Bakan Avcı, “Bu çok ayıp. Bugüne kadar büyükşehir olsun olmasın hiçbir belediyeyle ilgili olarak o parti bu parti ayrımı yapılmadı. Tam tersine Başbakan danışmanıyken biliyorum sayın Cumurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından geldiği için merkezi hükümet ile belediyenin anlaşamaması veya merkezi hükümetin belediyeye taş koymasında işlerin ne kadar vatandaşın aleyhine durduğunu bizzat yaşadığı için, Başbakan olur olmaz verdiği ilk talimatlardan bir tanesi de hangi partiden olursa olsun hiçbir belediyenin İller Bankası ödeneğinin belli bir limitin altında kesilemeyeceğini kesin bir talimat olarak İller Bankası’na verdiğini ben biliyorum. Bugüne kadarki uygulamalardan da belediye başkanları şahittir. Borcu ne olursa İller Bankasını belediyelerin üzerinde demokrasinin kılıcı sallandırılmamasını, çünkü kendisi yaşadı bunu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında pek çok projesi dönemin hükümeti tarafından farklı partiden olduğu için engellendiğini biliyoruz. Onu da yaşadığı için başkasına yaşatmamak adına İller Bankasına bu konuda kesin talimat verdiğini ve bunu da çok sıkı takip ettiğini ben biliyorum.”
"SANDIĞA MÜDAHALENİN DEMOKRATİK TERBİYEYLE BAĞDAŞIR YANI YOK"
Yerel yönetimlerin verilecek hizmeti siyasi olarak kullanmasını eleştirerek çözüm yollarını sıralayan Bakan Avcı, “Sahada kimlerin dolaşarak bu tür tebligat yaptığını, hangi muhtarlara kimlerin nasıl bu tür siyasi şantaj yaptığını da biliyoruz. gerekeni de yine kendileri ile konuşacağız. Şundan da emin olun; Bir, bundan sonra bu tür tehditler, bu tür şantajlar, bu tür savsaklamalar, bu tür ayrımcılıklar yapıldığı takdirde Büyükşehir Belediye Meclisinde AK Parti çoğunluktadır. Oradan arkadaşlarımızla da konuştum. Büyükşehir Belediye Meclisindeki bütün imkanları kullanarak bu tür ayrımcılıkları önleyeceksiniz. Herkes hizmetini eşit olarak o parti, bu parti ayrımı yapılmadan Büyükşehir Belediye Meclisi olarak bunların takipçisi olacaksınız. İki; Buna rağmen hala bir takım mahalleler sırf bu ayrımcılık nedeniyle temel hizmetleri alamıyorsa, suyu getirilemiyorsa, yolu yapılmıyorsa, yasanın verdiği yetki var. ‘Büyükşehir kendisine verilen bu görevleri yerine getirmezse gerekirse Valilik resen bu işlemleri yapar, masrafını da İller Bankası ödeneğinden keser’ denilmektedir. O şartlara uygun olarak gerekirse biz bu mekanizmayı çalıştırarak bu hizmetleri götüreceğiz. Bunun başka yolu yok. Bu tür ayrımcılıklarla oy toplamak ha Doğu’da, Güney Doğu’da ya da farklı yerlerde terör baskısıyla, şantajla, silah zoruyla birilerini tehdit ederek sandığa müdahale etmişsiniz, ha bu tür söylemlerle sandığa müdahale etmişsiniz. Bunun demokratik nezaketle, demokratik terbiyeye, demokratik tahammüllerle, demokrasi kuralları ile bağdaşır bir yanı yok. Muhtar kardeşlerimden rica ediyorum. Bu tür şantajlara pabuç bırakmayın. Gerekirse resmen dilekçelerinizi verin. İşlemlerini Büyükşehir Belediyesi meclisinden itibaren başlatalım” şeklinde konuştu.