Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Bilim Şenliği’ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “2002 yılında 1 milyar dolar için IMF’nin kapısında bekleyen Türkiye bugün 1 milyar doları sadece bilim merkezleri kurmak için harcıyor” dedi.
Bağcılar Belediyesi’nin TÜBİTAK’ın desteğiyle hazırladığı Bilim Şenliği Projesi’nin açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapıldı. Bağcılar Meydanı’nda kurulan stantlardaki etkinliklere ilçedeki 26 okulun ilk-orta ve lise öğrencilerinin yanı sıra, Gençlik Merkezi, Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ile Bilgi Evleri de katıldı.
Bilim şöleninin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Çağımızda güçlü olmanın en önemli yolu bilgi ve bilimdir. Eğer bilim ve teknolojiye sahipseniz güç sizdedir” dedi.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yeraltı zenginliği veya petrolü olan ülkeler değil, bilim ve teknolojide üstün olan ülkeler olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu: “Ülkemizde, son 13 yılda büyük başarılar elde ettik. Her alanda ilerleme kaydettik. Türkiye’nin en büyük kazancı nedir derseniz bu son 13 yılda Türkiye özgüven kazandı. 2002 yılında 1 milyar dolar için İMF’nin kapısında bekleyen Türkiye bugün 1 milyar doları sadece bilim merkezleri kurmak için harcıyor. 30 büyük şehrimizin tamamında Bilim Merkezi yapıyoruz. Dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birisini İstanbul’da yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile birlikte çalışıyoruz. İstiyoruz ki İstanbul, dünyanın yeniden bilim merkezi olsun” şeklinde konuştu.
“İSTANBUL DÜNYANIN BİLİM MERKEZİ OLACAK”
TÜBİTAK olarak Bilim Şenliği düzenlediklerini de anlatan Işık, Bağcılar Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve TÜBİTAK’a teşekkür ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü, “2016’da 40 bin okulun tamamında Bilim Şenliği düzenleyeceğiz. Çocuklarımız okullarında bilimle tanışacak. Kodlama dersini de ilkokullara koymak istiyoruz. Bilgisayarda, cep telefonunda oyun oynayan değil, aynı zamanda oyun yazan çocuklar istiyoruz. Teknolojiyi üreten olmalıyız. Bu çocuklarımıza ilkokul çağında bilimi sevdirmeliyiz. Çocuklarımızın dijital dünyanın tüketicileri değil, efendileri olmasını istiyorsak, bilim ve teknolojiye önem vermeliyiz”.
“İNSAN KAYNAĞIMIZIN BİLİM VE TEKNOLOJİYLE BULUŞTURULMASI GEREKİYOR”
Bağcılar Belediye Başkanı Başkan Lokman Çağırıcı ise ülkemizde yeni bir bilimsel zihniyetin gelişmesiyle teknolojinin üretimini sağlayabilecek bir alt yapı oluşturulmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Çağırıcı, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız önemli adımlar atmakta. Başta 13 milyon civarındaki genç nüfus olmak üzere insan kaynağımızın bilim ve teknolojiyle buluşturulması gerekiyor. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlarken sadece meslek sahibi olarak değil aynı zamanda her türlü bilgiyle donatılmış, güçlü alt yapıya sahip bireyler olarak yetiştirmeliyiz. TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nca 46 yıldır düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasına bu yıl 13 bin 775 proje katıldı. İlginin her yıl artması güzel bir gelişmedir. Yarışmanın Sergisi geçtiğimiz hafta Engelliler Sarayımızda yapıldı” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen kurdele kesiminin ardından Bilim Şenliğinin açılışı yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve beraberindeki heyet, meydandaki stantlarda öğrencilerin yaptıkları bilimsel çalışmaları inceledi.
“ETKİNLİK BEŞ GÜN SÜRECEK”
Öğrenciler ayrıca fizik ve robot atölyelerindeki çalışmalarda bulunarak ziyaretçilere bilgi verecekler. Yine öğrenciler, etkinlik boyunca fen ve teknoloji alanında da çeşitli deneyler gerçekleştirecekler. Bilim Şenliği Projesi etkinliği beş gün süreyle devam edecek.