Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, dünya için yeni olan 54 böcek türünü tespit etti. Bakanlık bünyesindeki ilk böcek müzesinde sergilenen bu türler, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ilk böcek müzesi, 1961 yılından beri NazifeTuatay Bitki Koruma Müzesi adı ile hizmet veriyor. Türkiye’nin en eski ve kapsamlı Bitki Koruma Müzesinde 30 binden fazla böcek örneği muhafaza ediliyor. Müzede muhafaza edilen türler arasında, Bakanlık araştırmacıları tarafından Türkiye’de ilk defa tespit edilen ve dünya için de yeni olan 54 yeni böcek türü ile bunların "tip" örnekleri bulunuyor. Bu yeni türlerin varlığı müzenin koleksiyon değerini daha da artırıyor.
Zararlı böcek türlerinin taksonomik olarak bilinmesi, seçilecek mücadele metodunun belirlenmesi ve ekonomik kaybın en aza indirilmesinde kritik öneme sahip. Bu amaçla, müzede bulunan böcek türleri kullanılarak referans koleksiyonların oluşturulması ve teşhis yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmaları Bakanlıkça sürdürülüyor.
YENİ BÖCEK TÜRLERİNİN YER ALDIĞI KİTAP YAYINLANDI
Müzede bulunan ve dünya için yeni olan 54 böcek türü ile ülkemiz için yeni olan 555 tip örneğin yer aldığı “Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi Tip Örnekleri ve Türkiye Faunasına Eklenmiş Yeni Kayıtlar” isimli kitap, hazırlanarak ilgili paydaşların ve kamuoyunun bilgisine sunuldu. Bu türler içerisinde ülkemize ait bölge ve kişilere atfedilmiş isimlendirmeler de bulunuyor.