Üretip patentini aldığı kapsül ballar ile adından söz ettiren Rizeli girişimci Habib Koçal, şimdide dünya çapında bir buluşa imza attı.

Rizeli girişimci Habib Koçal geçtiğimiz yıl balları kapsüllere sokmayı başarıp ürettiği kapsül bal ile adından söz ettirmişti. Kapsül bal üretiminin patentini almayı başaran Koçal, şimdi de dünya çapında yeni bir buluşa imza attı. Mayalama sistemi ile kestane balı içerisindeki antibiyotik özelliği gösteren etkin maddeyi ayrıştırmayı başaran Koçal, etkin maddeyi gargara ve spreye dönüştürmeyi başarıp, insan sağlığını olumsuz etkileyen antibiyotik tüketimini ortadan kaldırabilecek bir buluş sergiledi.

Koçal birçok üniversitenin de desteğini alarak dört yıl boyunca sürdürdüğü araştırmaları neticesinde, etken maddesi çözümlenmiş kestane balının gargara ve spreyinin dünya çapında patentini de almayı başardı. Ürünlerin; Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda süreçlerin tamamlanmasının ardından reçetesiz ilaç statüsünde önümüzdeki altı ay içerisinde satışa sunulması bekleniyor.



"20 günlük tedavi bir güne iniyor"
Koçal, geliştirdikleri gargara ve sprey bal ile 20 günlük tedaviyi bir güne indirdiklerini ifade ederek, "Sprey bal ve gargara balın üretim aşamasına gelmesi tam dört yıl sürdü. Bu çalışma dünyada bir ilk. Balda fermantasyon sürecini gerçekleştirerek bu ürünleri ortaya çıkarttık. Saf balın içerisindeki tedavi edici özelliği bulunan etken maddeyi mayalama yolu ile ortaya çıkarttık. Bu ürün ağır farenjit, bademcik rahatsızlıkları ve boğaz iltihaplanmalarında ağrıları 30 dakikada kesip hastanın yeme ve içmeye başlamasını bir güne indiriyor. Bu ürünle 20 günlük bir tedavi bir günde iyileştirilebiliyor" dedi.

Antibiyotiği tarihe karıştıracak buluş
Koçal, kapsülün ardından dünyada ilk kez sprey balı geliştirdiklerine vurgu yaparak, “Bu ürünü hiçbir katkı maddesi kullanmadan geliştirdik. Sadece raf ömrünü uzatmak için Sağlık Bakanlığı’nın ön gördüğü yüzde 3’lük koruyucu madde kullandık. Sürekli antibiyotik kullanımından çocuklarımızın antibiyotik direnci zayıfladı. Yaşlılarda ise antibiyotiğe karşı hiç direnç yok. Bu sprey ile 30 saniyede, patent dosyamızda en üst seviyede toleransı hesaplayarak 30 dakika yazdık. 30 saniyede ağrıları kesiyoruz. Ağır farenjitlerde ise gargara modülü kullanılıyor” ifadelerini kullandı.