Ordu’nun Fatsa ilçesindeki balıkçılar, istedikleri gibi bir balık avı sezonunu geçiremediklerini belirtti.
İlçeye Bağlı Yalıköy Mahallesi’ndeki limana gelerek kayıklarını bağlayan balıkçılar, "Bu sezon fazla balık türü çıkmadığı için istediğimiz av oranını yakalayamadık” dedi.
Balık sezonundan çok umutlu olduklarını fakat bu yıl istedikleri avı bu yıl gerçekleştiremediklerini belirten Fatsa Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Eftal Mutlu, “Bu yılki sezon geçmiş olduğumuz on yılın kötü sezonuydu. Ana avcılığımız olan hamsi avcılığımız, 22 gün oldu ve hiçbir zaman genel olarak balıkçıyı tatmin etmedi. Bizden sonra bizim sahillerimizden giden hamsi Gürcistan ülkesine gitti. Gürcistan’da avlanan balıkçılar biraz yasanın dışına çıkarak küçük balık avladılar. Bunun sebebi ile biraz iyi avcılık yapmış oldular. Gürcistan’daki bu avcılık devam ettiği sürece kontrolsüz ve sınırsız avcılık devam ediyor. Karadeniz’in geleceğinin iyi olmayacağı gibi bir kanaat içerisinde düşünüyoruz. Genel olarak denizden çıkan balık çeşitlerinde çok noksan var. Biz sürü balıklarını avlıyoruz. Şartlara göre hamsi, istavrit, palamut ve lüfer avlıyoruz. Genel olarak bakıldığı zaman iyi bir av sezonu geçmedi bizim için” diye konuştu.
Bu yıl balıkçıların umduğunu bulamadığını ifade eden balıkçı Zafer Ocak ise, “Palamut balığı diğer balıklara göre daha fazla çıktı. Hamside 19 gün ana avcılık yaptık. İstediğimizi tam anlamıyla avlayamadık. İstavrit ise denizlerin soğuk olması ile az oldu. Balığın fiyatları güzel oldu ama bereket az olduğundan dolayı bizim için iyi oldu diyemeyiz” açıklamasında bulundu.
Türkiye genelinde balık sezonunun kötü geçtiğini belirten Aziz Mutlu, “Sezon bakıldığı zaman çok kısa sürdü. Mevsimsel sıcaklıklardan dolayı balık hareketi hızlı oldu. Sezon tam anlamıyla birleri tatmin etmedi. İstediğimiz umduğumuz parayı balıktan bu yıl tüm balıkçılar olarak kazanamadık” şeklinde konuştu.
Sezon diye artık bir şeyin kalmadığını belirten Balıkçı Veysel Demir ise, “Bütün yıl boyunca balık her zamankinden daha az olmaya başladı. İyi bir sezon geçirmedik ve yeni sezonunda iyi geçeceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.