Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş’in Rangpur Eyaleti’ne bağlı Dinajpur şehrinde bulunan Joyrampur Lisesi’nin eğitim altyapısının güçlendirilmesi kapsamında Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası inşasına başlandı.
Bangladeş’te birçok alanda önemli projelere imza atan TİKA, Bangladeş’in Rangpur Eyaleti’ne bağlı Dinajpur şehrinde bulunan Joyrampur Lisesi’nin eğitim altyapısının güçlendirilmesi kapsamında Mehmet Akif Ersoy Eğitim Binası inşasını başlattı. Bir eğitim kompleksi olarak kullanılacak bina için Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü olan 18 Mart tarihinde TİKA Dakka Ofisi’nde düzenlenen törenle anlaşma imzalanarak inşaata başlandı. Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü münasebetiyle Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy anısına inşa edilecek binada kütüphane, bilgisayar ve fen laboratuarlarının yanısıra Çanakkale Savaşı’nı ve Milli Şairi tanıtan bir bölüm de bulunacak. TİKA tarafından kurulacak ve çevre duyarlılığına sahip eğitim kompleksi, gerekli enerjiyi güneş enerjisi panelleri vasıtası ile elde edecek. Dinajpur Kaymakamlığı’nın talebi üzerine Yardım Programları Topluğu (Society for Aid Programs) adlı yerel STK işbirliğinde yürütülecek projeden bölgedeki diğer liseler de faydalanabilecek.
İmza töreninde konuşan Okul Yönetim Kurulu Başkanı Nazrul Islam Sakder, Bangladeş Milli Şairi Kazi Nazrul İslam’ın Türk kahramanlığını ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan şiirleri sebebiyle bu destanın Bangladeşlilerce iyi bilindiğini belirterek, bu şiirlerden birinin müfredat gereği tüm öğrenciler tarafından ezberlendiğini, kurulacak olan eğitim binasına Türk Milli Şairi Mehmet Akif Ersoy isminin verilmesini talep ettiklerini kaydetti. Sakder, iki ülke arasında kadim bir dostluk kültürünün bulunduğunu, bu dostluğun baki kalması adına yeni nesillere aktarılması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
En az gelişmiş ülkelerden biri olan Bangladeş’in yine en az gelişmiş ve en az yardım alan kuzey bölgesinde inşa edilecek olan kompleks, bölgenin eğitim altyapısı için büyük önem arzediyor. 160 milyondan fazla nüfusa sahip Bangladeş’te okur yazarlık oranı, Asya Kıtası’ndaki en düşük oranlardan biri durumunda. Uygulamalı eğitim ve bilgiye doğrudan erişim anlamında büyük katkısı olacağı düşünülen eğitim kompleksinin üç ay içerisinde tamamlanarak kullanıma hazır hale getirilmesi planlanıyor.