Çözüm sürecine sivil destek sağlamak amacıyla İstanbul’dan Diyarbakır’a hareket eden Barış Treni, Malatya’ya geldi.
Vali Yardımcısı Latif Memiş, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya Tren Garı’na gelen Barış Treni’ni çiçeklerle karşıladı. Açıklama yapan Cengiz Alkan, 8. durak olarak bugün Malatya’da olduklarını söyleyerek, “Bütün barışseverleri burada görmek bizi gerçekten çok duygulandırdı” dedi. Bir önceki duraktan Malatya’ya biraz sıkıntılı geldiklerini belirten Alkan, “Malatyalılar bize moral verdi. İnşallah bu sene memleketimiz iki bahardan geçecek. Barış açıklamalarını bekliyoruz. Hep birlikte iyi gidiyoruz. Olumlu bir aşamaya ulaştık. Bundan sonra da böyle devam edeceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.
Barış Treni’nin son durağının Diyarbakır olduğunu hatırlatan Alkan, “İstanbul’dan başlayarak geçtiğimiz bütün duraklarda barış cümleleri topladık. Onları ve sizin cümlelerinizi Diyarbakır’a iletmek için buradayız. Oradan aldığımız barış cümlelerini de İstanbul’a götüreceğiz” dedi.
Cengiz Alkan, “Çanakkale’de öne çıkan bir ortak vatan vurgusu vardı. Türk, Kürt, Laz, Alevi, Çerkez, Sünni hep birlikte ortak bir vatanda yaşıyoruz. Bugün de aynı şeylerin eşiğindeyiz. Bugün ortak vatanın 2. defa inşasına başlayacağız” ifadelerini kullandı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen ise, Barış Treni’nin çok güzel bir uygulama olduğunu ifade ederek, “Nevruz bayramıyla birlikte inşallah Barış Treni Diyarbakır’a ulaşarak kendi bölgemize, Ortadoğu’ya, Balkanlar’a doğru ilerleyen bir sürecin adım taşlarının döşendiğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde hayırlısıyla bunu da sonuçlandırmış olacağız. Kendi adıma, milletim adına, Malatyalılar adına seviniyorum” dedi.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da, Barış Treni gönüllülerini kutlayarak, "Malatya her zaman önde olmuştur, farklı olmuştur ama bu sürecin farklı bir boyutu daha var. Dünya üzerinde birçok barış süreci yaşanmıştır ancak Türkiye’mizde yaşadığımız bu süreç tamamen milli ve kendi iradeleriyle hareket ederek meydana çıkmıştır. Ve bu özelliğiyle bizim farklılığımızı, aynı tavrımızı Çanakkale’de de, Sarıkamış’ta da ortaya koyduk. İnşallah bu kardeşlik süreci tesis edilecek ve Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle bir bütün, zenginlik olarak, ülkemizin önümüzdeki dönemlerde daha yükseklere sıçradığını göreceğiz” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Latif Memiş ise Malatyalılar olarak barışın elçilerini ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, “Emeklerinin zayi olmadığını görmek bu ülkenin topraklarında bu kadar büyük emekler verip işler yapmak herkesin harcı değil. Onlara teşekkür ediyoruz. Devletimiz, milletimiz, hükümetimiz el ele. Çok büyük bir süreç gerçekleştiriyorlar. Bu sürece Malatya olarak katkı vermekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.