Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Araştırma Görevlisi Eyüp Burak Ceyhan, yürüttüğü çalışmalar sonucunda dünyada ilk kez parmak izinden cinsiyet tespit eden sistem geliştirerek, patentini aldı.
Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Eyüp Burak Ceyhan, Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu danışmanlığında yürüttüğü yüksek lisans tez çalışması kapsamında parmak izinden cinsiyet tespit eden bir sistem geliştirdi. Ceyhan yaptığı açıklamada, Bartın Üniversitesi’ne geldiği günden bu yana yoğun çalışmalar sonucunda elde edilen sistem sayesinde özellikle suçlu tespitinde çok büyük yarar elde edilecek bir sistem geliştirdiklerini söyledi.
Sistemin emniyet, jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) kriminal birimlerinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Ceyhan, “Bu sistem sayesinde daha önce parmak izine ait hiçbir bilgi olmasa bile, sadece parmak izi sisteme verilerek kişinin bay veya bayan olduğu anlaşılmaktadır. Sistem şöyle çalışıyor: Olay yerinde kalan parmak izi çeşitli yöntemlerle alındıktan sonra geliştirilen sisteme aktarılıyor. Alınan parmak izindeki belirli bir kesit kırpıldıktan sonra o kesit içinde yer alan çeşitli veriler aracılığıyla sistem bu parmak izinin kadın mı erkek mi olduğunu tahmin ediyor” dedi.
Sistemin çeşitli deneylerle güvenirliğinin kanıtlandığını da kaydeden Ceyhan, “Sistem, şu ana kadar yapılan parmak izi çalışmalarından daha fazla kişi üzerinde denendi. Yani bay-bayan toplam 750 kişinin parmak izi kullanılarak sistem geliştirildi. Bu parmak izlerini toplamak bile başlı başına uzun uğraş gerektirmektedir. Şu ana kadar yapılan deneylerde yüzde 90’ın üzerinde başarı elde edilmiştir” diye konuştu.
Sistemin sadece Türkler üzerinde denendiğini, farklı ırklar üzerinde de bir veri tabanı oluşturulması gerektiğini belirten Ceyhan, ulusal patentin alındığını ve uluslararası patent için yapılan başvurunun ise yakın zamanda sonuçlanacağını sözlerine ekledi.