Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından rutin analizleri yapılan Ankara’nın şebeke suyu temiz çıktı.
Kentin çeşitli noktaları ile İvedik İçme ve Kullanma Suyu Arıtma Tesisleri çıkışından alınan numunelerin son analiz sonuçları açıklandı. Analiz sonuçlarına göre Başkentliler’in musluklarından akan içme suyunun temiz, kaliteli ve içilebilir nitelikte olduğu bir kez daha kanıtlandı.
Şehre verilen içme suyunun her zaman olduğu gibi son yapılan analizlere göre yine temiz ve pırıl pırıl olduğunu belirten ASKİ yetkilileri, “Başkentliler, musluklarından akan suyu tereddüt etmeden güven içinde kullanabilirler” dediler.
Başkent’in içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan ASKİ’nin bin 238 ayrı noktadan numuneler aldığını hatırlatan yetkililer, numunelerin fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizleri yapılarak, suyun kalitesinin kontrol altında tutulduğunu kaydettiler.
DEĞERLER VE MİNERAL NİTELİKLERİ
Son analizlere göre İvedik Arıtma Tesisi çıkışındaki su değerleri ile bazı minerallerin nitelikleri şöyle:
"-Bulanıklık değeri: 0.30 olarak tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bulanıklık değerinin üst sınırını 1, TS 266 ya göre 1.0, Sağlık Bakanlığı ise üst sınırı 1.0,
-Sertlik (Ph) değeri; 7.38 olarak tespit edildi. WHO’ya göre Ph değerleri 6.5 - 8.5, TS 266’ya göre 6.5 - 9.5, Sağlık Bakanlığı’na göre ise 6.5 - 9.5 arasında,
- Sülfat değeri; (mg/l) 28.6, Klorür değeri ise 7.6 olarak ölçüldü. WHO, TS 266 ve Sağlık Bakanlığı’nın hem sülfat hem de klorür için belirledikleri ortak üst sınır değeri 250,
- Sodyum değeri; (mg/l) 7.4 olarak görülüyor. WHO’nun,TS 266 ve Sağlık Bakanlığı’nın sodyum için belirledikleri ortak üst sınır değeri 200.
- Kalsiyum değeri; (mg/l) 25, magnezyum ise 9.2 olarak ölçüldü. İçme suyu ile ilgili uluslararası ve ulusal değerlendirmelerde herhangi bir sınır değer istemeyen yararlı minerallerdir."