Türksat A.Ş Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, “2600 yılında diyelim birisi araştırma yapacağı zaman araştırmasını elektronik ortamda yapacak. Artık eskiye dönüş mümkün değil. Elektronik ortama geçtik ve geçmek zorundayız. Amacımız Belgenet’i tüm kamuda yaygın hale getirmek” dedi.
Türksat A.Ş tarafından düzenlenen ‘Belgenet-Belge Yönetimi Sistemi Konferansı’ JW Marriott Otel’de gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmasını yapan Türksat A.Ş Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, binlerce yıldan beri belgelerin kağıt üzerinde yazıldığını belirterek, “60 sene önce bilgisayarlar icat edildi ve yavaş yavaş her işimizi bilgisayarda yapmaya başladık. Şuanda kağıt kullanımı halen devam ediyor ama ilerde kağıt tamamen ortadan kalkacak. Şuanda teknolojinin geldiği noktada biz belgelerimizi elektronik ortamda yazıyoruz. Elektronik ortamda paylaşıyoruz. Hiçbir kağıt üzerindeki belgeye gerek duymuyoruz” diye konuştu.
“AMACIMIZ BELGENET’İ TÜM KAMUDA YAYGIN HALE GETİRMEK”
Türksat’ın geliştirdiği açık kaynak kodlu milli yazılımı kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Gül, şöyle konuştu:
“Bununla bütün yazışmalarımızı elektronik ortamda yapabiliyoruz. Güvenli bir şekilde saklayabiliyoruz. Belge sayısı artınca ayrıca bir arşiv programına da ihtiyacımız var. En eski evrak galiba 1420’li ya da 1430’lu yıllardaki Sırbistan ile ilgili bir ferman. Daha önceki evraklar maalesef yok. Yaklaşık 600 senedir biz evraklarımızı saklıyoruz kağıt ortamında. Eğer arşiv kısmı olursa bundan sonra bütün evraklarımız elektronik ortamda saklanacak. 2600 yılında diyelim birisi araştırma yapacağı zaman araştırmasını elektronik ortamda yapacak. Artık eskiye dönüş mümkün değil. Elektronik ortama geçtik ve geçmek zorundayız. Amacımız Belgenet’in tüm kamuda yaygın hale getirmek. Belgenet ayrıca bulut üzerinden de yine Belgenet hizmeti verecek. Çünkü küçük işletmelerin, küçük belediyelerin bilgi işlem alt yapısını kuracak güçleri yok. Biz Belgenet’i şuanda bulut üzerine de taşıyoruz. Onlar hiçbir alt yapıya gerek duymadan sadece bilgisayarlarını internete bağlayacaklar ve Belgenet’i kullanabilecekler.”
“2 BİN 492 AĞAÇ VE 2 HEKTARLIK ORMANLIK ALAN KURTARILMIŞ OLUYOR”
Türksat A.Ş Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu, şu an Belgenet’in kamuda aktif olarak 100 bine yakın kullanıcısı olduğunu kaydederek, “Bu 100 bine yakın kullanıcı yıllık yaklaşık 10 milyon evrak üretiyorlar. Bu 10 milyon evrak ile birlikte 2 bin 492 ağaç ve 2 hektarlık ormanlık alan sadece Belgenet kullanıcısı 14 kurum tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kurtarılmış oluyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir ise yaptığı sunumda 5 ayda Belgenet uygulamasına nasıl sorunsuz bir şekilde geçtiklerini anlattı.