Bilgisayarınızı tamir için bıraktığınız iş yeri, siz farkında olmadan sağlam parçalarınızı da alarak cihazınızın performansını daha da düşürebilir.
Teknoloji son yıllarda gelişmeye devam ediyor ve zaman zaman tamir ihtiyacı ve masrafları da beraberinde getiriyor. Bilgisayarınız arıza yaptığında tamir için ödemeniz gereken fiyat size çok gelebilir, ama ucuz yaptırdığınız zaman makinenizde daha büyük arızalar yaşanabilir. Özellikle yetkili olmayan kişilerin yaptığı tamirler sonrasında arıza giderilmiş gibi gözükse de ömrü daha kısa olan parçalar, bilgisayarınızın orijinal sağlam parçaları ile yer değiştirmiş olabilir.
Konu ile ilgili bilgi veren bilgisayar teknisyeni Engin Koca, ’’Vatandaşlar tamir için bir kaç referans ile doğru yeri bulup cihazlarını teslim etmelidir. Tanıdıkları ve güvendikleri yerlere tamir yaptırmalılar. Çünkü vatandaş bilgisayarının içindeki parçaları bilmez, bilemez. Bu durumda en önemli şey firmanın verdiği garantidir. Bizim firmamızda parça değişiminde 6 ay, tamirler 3 ay, parça satışları ise 6 ay ile 1 sene arasında garanti vardır. Biz bilgisayar ve etiket sistemi ile cihazları takip ediyoruz. Vatandaşlar mutlaka ismi duyulmuş firmalara gitmelidir’’ dedi.
ÇOK UCUZA YAPTIRIP, BÜYÜK BİR PERFORMANS BEKLENMEMELİ
Vatandaşların bilgisayar onarımını ucuz yapan kişileri tercih etmemesi gerektiğini belirten Koca, ’’Ucuza yaptırıp, büyük bir performans beklemesinler. On lira kar edeyim derken binlerce liralık zarara girmesinler. Bize gelen cihazların 100 tanesinden, 20 tanesinin önceden parçası değişmiştir. En az 50 tanesi kurcalanmıştır, geri kalan 30 tanesi yenidir. Vatandaşlara önceden değişmiş parçaları söylediğimizde çok şaşırıyorlar. Arıza ile alakası olmayan parçalar da değiştirilmiş oluyor. Bozulan parçanın yerine sıfır parça takılması beklenirken ikinci el takılıyor. Bazen de sağlam olanların yerine ikinci el parça takılıyor. Müşteriler bilmiyor tabi. Bize geldiğinde ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar şikayet edene rastlamadım, ne yazık ki insanlar sineye çekiyor. Harddisk, ram, ekran ve anakartın üzerinde seri numaralar var. Bilgisayar sahibi bu kodları bilmelidir. Bu parçalar daha rahat değiştirilebiliceği için tamir sonrası kontrol edilmelidir’’ diye konuştu.