Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Vakfı tarafından Belçika’nın Brüksel şehrinde “Eskişehir Tanıtım Günleri” düzenlendi.
İki gün sürecek olan etkinliğin açılışına; Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Brüksel Bölge Milletvekilleri Hasan Koyuncu, Manühur Özdemir, Şevket Temiz, Brüksel Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Gizem Türkgenci Sevim, Eskişehir Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, UETD Başkanı Basir Hamarat, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda bir konuşma yapan Vali Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir’de bilim, sanat, kültür ve sportif alanlarda birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdiklerini aktardı. Eskişehir olarak, Türk Dünyasını bir araya getirmek için ulusal ve uluslararası çok önemli projelere imza attıklarını kaydeden Vali Tuna, “Eskişehir’den kucak dolusu, gönül dolusu selam getirdik” dedi.
Türk medeniyetini gönül dolusu bir medeniyet olduğunu bildiren Vali Tuna, “Tarih içerisine baktığınız zaman hep göçler oluşmuş. Avrupa’ya gelişin bile bir hikayesi var. Bundan elli yıl önce başlayan bir hikaye. Yine memleketimizden, kendi değerlerimizi, bize ait olan şeyleri de getirmişiz ve burada yaşatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir’i buluşma noktası haline getirdiklerini belirten Vali Tuna, “Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan coğrafyada yaşayan binlerce insanımızı Eskişehir’de bir araya getirdik. 10 bin çocuğumuzu ve gencimizi birbirlerini daha yakından tanısın diye, Türk Dünyası ülkelerine gönderdik. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın kardeşlik bağlarını geliştirmeye çalıştık. Eskişehir’i bu bağlamda Türk Dünyasının buluşma noktası haline getirdik. Bizim Türkiye olarak böyle bir misyonumuz var” ifadelerini kullandı.
Eskişehir’i çok sevdiklerini söyleyen Vali Tuna, “Türk Dünyasının artık yakından tanıdığı Eskişehir’i. buradaki Türk vatandaşlarımıza daha yakından tanıtmak istedik. Dileriz yaptığımız güzel çalışmaları Eskişehir’e de gelir görürsünüz. Kalıcı eserler kapsamında Eskişehir’e kazandırdığımız çok güzel eserler var. Bu akşam hep birlikte kalıcı eserler projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Türkler’ belgeselinin bir bölümü seyredeceğiz. Bu belgeselde bize ait olan medeniyetimiz anlatılıyor. 13 bölümden oluşan bu belgeselin devamını da çekiyoruz. İnşallah yakın zamanda oda bitecek. Bu vesileyle kalıcı eserleri gelecek kuşaklara kazandırmış olacağız” diye konuştu.
Bu yıl Çanakkale Zaferlerinin yüzüncü yılını kutladıklarını hatırlatan Vali Tuna, yüz sene önce yaşananları şöyle anlattı:
“Çanakkale savaşlarının yüzüncü yılını idrak ediyoruz. Bu çok önemli bir dönüm noktası. Yüz sene önce büyük bir coğrafyadan insanlar bu savaş için koştular, geldiler. Vatanı savunmak için, düşmanlara geçit vermemek için bir araya geldiler ve canlarını feda ettiler. Bugün geldiğimiz noktayı tabii ki, büyük ölçüde onlara borçluyuz. Onları bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz. Bugün de bizler birbirimize destek olmalıyız. Artık Türkiye dünyanın en önemli ülkeleri arasında gösteriliyor. Güzel ülkemiz her gün biraz daha büyüyor, gelişiyor. Bizim, bugün ihtiyacımız olan şey, o zaman Çanakkale Savaşı’nda bir araya gelen yüzbinlerce insanın yaptığı gibi omuz omuza vermek ” dedi.
Konuşmaların ardından ‘Türkler’ isimli belgeselden kısa bir bölüm izlendi. Daha sonra programa katılan protokol heyeti, Eskişehir El Sanatları Sergisi’nin açılışını yaptı. Stantları gezen Vali Tuna, gurbetçi çocuklara ve gençlere Eskişehirspor forması dağıttı. Anadolu’nun yıldızı Kırmızı Şimşekleri çok sevdiklerini söyleyen Vali Tuna, Türk vatandaşlarımızın gösterdiği misafirperverliğe teşekkür etti.