Batman Üniversitesi’nde (BÜ) 12. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi düzenlendi. Kongrede konuşan Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, yıllardan beri otopsi yardımcılarının emekli imamlardan oluştuğunu ve bu emekli imamların otopsilerin bir çoğunda kesme işlemini yaptığını söyledi.
BÜ Merkez Kampüsü’nde düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını Ankara Üniversitesi Adli Tıp Dalından Prof. Dr. Hamit Hancı yaptı. Hancı, kongreleri düzenlemelerindeki amacın adli bilimlerdeki bilimsel gelişmeleri tartışmak, paylaşmak ve adli bilimlerdeki çalışanları bir araya getirmek, iletişimi geliştirmek olduğunu belirtti. Hancı, bir diğer amaçlarının da Anadolu’nun diğer şehirlerinde bilimsel bir canlanma sağlayarak kendilerini yetiştiren bu topraklara karşı borçlarını ödemek olduğunu söyledi.
BÜ Rektörü Prof. Dr. A. Selam Uluçam ise, Batman Üniversitesi olarak böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Uluçam, bugüne kadar üniversite olarak bilimsel etkinliklerin sosyal ve ekonomik açıdan ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak her teşebbüsün içinde olduklarını ve destek vermeye çalıştıklarını söyledi. Uluçam, “Bu amaçla da 12. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi’nde yer almayı siz değerli bilim insanları ve paydaşlarımızla birlikte olmayı kararlaştırdık. Ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten ise adli tıp çalışanlarının sayısının eksikliğine dikkat çekti. Adli tıbbın, tıp ve hukuk bilimlerinin iş birliği ile yürütülen ortak bir çalışma alanı olduğunu ifade eden Tüten, “Bilindiği gibi adli tıptaki doktor arkadaşımızın veya hekim arkadaşımızın vermiş olduğu bir rapor veya adli tıp uzmanlığının yapmış olduğu otopsi hasta hekim ilişkisinden ayrı olarak veya sadece hasta ile hekim arasındaki ilişkiden farklı olarak bu rapor hem sanık, hem mağdur, hem sanık yakınları, hem mağdur yakınları hem de maktuller ile ilgili olarak çok boyutlu bir görevdir. Bu görevi adli tıpçı arkadaşların üstlendiğini belirtmek istiyorum. Bu çok boyutlu görev aynı zamanda toplumsal hayatta etkin eden de bir görevdir” diye konuştu.
"BATMAN’DA TEK HEKİMLE ADLİ TIP İŞLEMİ YAPILIYOR"
Batman’da şu anda tek hekimle bu işlerin yürütülmeye çalışıldığına dikkat çeken Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, “700 bin nüfusa ulaşmış bir yerde tek hekimle adli tıp hizmetlerinin verilmesi çok da mantıklı değildir. Biz bu hususun bir an önce değerlendirilip hem hekim sayısının hem de yardımcı personel sayısının özellikle artırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
"OTOPSİ YARDIMCISI EMEKLİ İMAMLARDAN OLUŞUYOR"
Kongreyi düzenleyen dernek yetkililerinden adli tıpçı doktorlarla birlikte yardımcı hizmetlerin de bir an önce adli tıp hizmetine girmesi ricasında bulunan Başsavcı Kasım Tüten, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sadece adli tıpçı doktor değil yardımcı hizmetlerinde biran önce adli tıp hizmetine girmesi gerekir. Şu anda ve meslek hayatımda otopsi yardımcısının emekli imamlardan oluştuğunu ve bu emekli imamların otopsilerin bir çoğunda kesme işlemini yaptığını belirtmek istiyorum. Bu nedenle doktordan ziyade yardımcı hizmetlerde bulunanların da bir an önce bu sistemin içine dahil edilmesi gerekiyor. Ayrıca zaman zaman doktor raporları hususunda da sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle 224 Sayılı Kanun ve yönetmelik hükümlerinde adli tıp doktorlarını hükümet tabiplerine bulunmuyorsa, sağlık ocak tabiplerine adli rapor düzenleme gerekiyorsa bilir kişi yapma hususunda görevler verilmiştir. Ancak Batman’da maalesef adli raporlar konusunda ya doktor arkadaşlarımızın hatalarından veya burada adli tıpçı var raporu o versin şeklindeki beyanlarından dolayı bir çok adli olayda emniyet birimlerinin ve jandarmanın sıkıntı yaşadığını belirtmek istiyorum. Özel hastaneler dahil tüm kamu hastanelerinde çalışan arkadaşlarımızın bir olguyu iyi değerlendirmesi gerekir. Öncelikle önüne gelen bir olgunun adli bir olgu mu yoksa doğal bir ölüm mü bunu tespit etmesi gerekir. Eğer adli bir olgu diyorsa ve adli olgu dedikten sonra adli birimlerle bunu paylaşıp biran önce yapması gereken neyse o görevi yapması gerekiyor.”
Konuşmaların ardından Batman Üniversitesi yetkilileri tarafından katılımcılara plaket verildi. Daha sonra üniversite bahçesinde jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin uyuşturucu, bomba ve delil bulma gösterisi yapıldı.
Düzenlenen Adli Bilimler Kongresi’ne, Batman Valisi Azmi Çelik, Batman Üniversitesi Rektörü Prf. Dr. A. Selam Uluçam, Ankara Üniversitesi Adli Tıp Dalından Prof. Dr. Hamit Hancı, Batman Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, Batman Emniyet Müdürü Necati Denizci ve jandarma görevlileri katıldı.