Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, “28 Şubat’ı acı bir olarak hatırlayalım. Ama ibretli bir olay olarak hatırlayalım. 28 Şubat siyasetin önünün kesilmesidir. Haksızlıkların, zulümlerin yapılmasıdır. Ekonomik vurgunların 28 Şubat perdesi altında sürdürülmesidir. Siyasete dışarıdan müdahaledir. Sivil, asker ilişkilerinin kötü işlediği günlerin örneğidir” dedi.
Fatih’teki Milli Türk Talebeler Birliği’nin Genel Merkezi’nde düzenlediği ’28 Şubat ve Türkiye’de Demokratikleşme Süreci’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan eski Başbakan Yardımcısı ve TBMM Başkanı Bülent Arınç, sözlerine ölümünün 5. yıl dönümü olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı anarak başladı. Arınç, “40 yılı aşkın siyasi hayatımızın başında birlikte olduğumuz o güzel insanı rahmetle bir kez daha hatırlıyoruz” diye konuştu.
28 Şubat ve Türkiye’de Demokratikleşme Süreci’nin konuşulduğu konferansta katılımcılara hitap eden Arınç, “Son dönemlerde MGK’da askerler bir tarafta siviller bir tarafta karşılıklı hasım durumunda toplantılar yaparken bugün ki Cumhurbaşkanımız dünün Başbakanı, Genelkurmay Başkanı ile birlikte verdiği bir kararla sivil ve asker birbirine karıştı. Kıdem sırasına göre yeni bir oturma düzeni oldu” dedi.
O dönemlerde başörtülü hiçbir kadının milletvekili olmadığını belirten Arınç, “1999 seçimlerinde Merve Kavakçı isimli bir İstanbul Milletvekilimiz seçildi. Onun da başında örtüsü vardı. Mazbatasını verdiler. Adayken başı örtülü idi. Seçildi yine başı örtülü idi. Meclise geldi yemin ettirmediler. Ant içmesine izin vermediler. Ben o zaman milletvekiliydim. Hepimiz gözlerimizin yaşını içimize akıttık. O zaman parlamentoda büyük bir çoğunluk ayağa kalktı ve dışarı dışarı diye bu hanımefendiye hakaret etti. Milletin oyları ile parlamentoya gelmiş olan bir milletvekilline en büyük hakaretleri yağdırdılar. Ant içemeden gecenin 12’sinden sonra parlamentoyu terk etti. Bir Başbakan kalktı dedi ki, ‘Haddini bil. Bu mecliste şunu şunu yapamazsın.’ O zamanın Cumhurbaşkanı kalktı dedi ki, ‘Sen başındaki örtü ile provokatörsün’ dedi, hakaretler etti. Meclisten atıldığı gibi Türk vatandaşlığından da atıldı. Başına gelmedik kalmadı. O yıl 1999’du. Şimdi ise 2014 veya 2013” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE PARTİ KAPATMAK İMKANSIZ HALE GELDİ”
AK Parti hakkında Mecliste 3’te 2 milletvekilline sahip olunduğu günde bile 2008 yılında kapatma davası açıldığına değinen Arınç, “Hamdolsun ki Türkiye’de çok şey değişmişti. Bir oy farkı ile AK Parti’yi kapatamadılar. Para cezası ile kurtardık. Ondan sonra yaptığımız düzenlemeler ile Türkiye’de parti kapatmak neredeyse imkansız hale geldi. İdari kararlar aldık, yasalar çıkardık. Anayasayı değiştirdik. Yeni bir anayasa yapacağız. Yeni, çağdaş, sivil ve demokrat bir anayasa yapacağız. Bunda da başarılı olacağız” diye konuştu.
“28 ŞUBAT SİYASETİN ÖNÜNÜN KESİLMESİDİR”
“28 Şubat’ı acı bir olarak hatırlayalım. Ama ibretli bir olay olarak hatırlayalım. 28 Şubat siyasetin önünün kesilmesidir. Haksızlıkların, zulümlerin yapılmasıdır. Ekonomik vurgunların 28 Şubat perdesi altında sürdürülmesidir. Siyasete dışarıdan müdahaledir. Sivil, asker ilişkilerinin kötü işlediği günlerin örneğidir” diyen Arınç, şunları söyledi:
“1997 yılından sonra 5-6 yıllık sürecin sonunda 2002 yılını saymıyorum 2005 yılından itibaren sabırla demokrasi üstün geldi. Her şey olması gereken yere aslı ile döndü. Türkiye geçmişteki günlerinden büyük devlet olma noktasına geldi. Sözü dinlenen Türkiye oldu. Geçmişte el pençe divan duranlar artık yanındaki ile eşit hatta saygı gören noktaya geldi. Türkiye ne diyor? Türkiye neyi savunuyor? Türkiye ne istiyor? Bütün bunlara dünyada Türkiye’nin örnek gösterildiği bir ülke haline geldi.”
İçerde ve dışarıda bazı sıkıntılı konuların olduğunu aktaran Arınç, “Dışımızda büyük facialar yaşanıyor. Müsebbibi biz olmadığımız ama gücümüzle de önleyemediğimiz bir takım olumsuzluklar var. Bunlarla en güzel sonuçları alacak bir noktaya geleceğiz. Kimsenin endişesi olmasın. İnşallah güneş doğacak. Şafak doğacak. En karanlık günlerden güzel, en aydınlık noktalara ulaşacağız” dedi.
Konferans sonrası konuşmalarından dolayı eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Milli Türk Talebeler Birliği tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Program sonunda Milli Türk Talebeler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile hatıra fotoğrafı çekildi.