Bursa’da meteorolojinin don uyarısında bulunması çiftçileri kara kara düşündürüyor. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, gece hava sıcaklığının eksi 2 derecenin altına düşmesi halinde sebze ve meyvenin zarar göreceğini söyledi.
Bursa’nın köylerinde don korkusu yaşanıyor. Kestel’in köylerinde kar kalınlığının 15 santimetreye yükselmesiyle birlikte hava sıcaklığının bu gece merkezde eksi 2, dağ köylerinde eksi 6 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Çiftçilerin kara kara düşündüğü bu gece ile ilgili açıklamalarda bulunan Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, “Köylerde 15 santimetre kar var. Bu gece -6 derece olacağı uyarısında bulunuyorlar. -2 dereceden sonra bütün mahsul heba olur. Şeftali, armut, kiraz gibi ürünlerimiz, nisan ayında yağan bu kar ve dondan büyük zarar görür. Don bütün ürünlerimizi mahveder. Çiftçimiz kara kara düşünüyor. Dokunsanız ağlayacak durumdayız” dedi.
“KÖYLERDE KİMSENİN AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR”
Sözün bittiği yerde olduklarını ve Allah’a dua etmekten başka çarelerinin kalmadığını ifade eden Fırtına, “Hasarın ne kadar olacağını düşünemiyorum. Eğer -6 derece olursa meyve diye bir şey kalmaz. Yağış devam ederse bir nebze kurtarır. Isıtma yapsak da bir şey olmaz. Devlet büyüklerimizden destek istiyoruz. Köylerde kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Köylülerimiz dokunsan ağlayacak durumda. Doğal afetlerden kaç yıldır çiftçimiz zarar görüyor. En gariban ve kırsal kesim bu bölge. Allah memleketimize, milletimize böyle afetler göstermesin” diye konuştu.
“ÜLKE OLARAK FELAKET İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Çiftçinin ürettiği ürünlerin devlet için de yüzde 100 katma değer olduğuna işaret eden Fırtına, “Bu durum bazı insanların birazcık dikkatini çeksin. Tarıma değer verildin. Nisan ayında millet karın altında. Ülke olarak bir felaketle karşı karşıyayız. Çiftçimiz zaten zarar ediyor. Banka kredi borçları var. Büyük tehlike bizleri bekliyor. Allah yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.