Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye edilen; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Selçuklu Belediyesi ve Aydınlar Ocağı tarafından birlikte yürütülen “Büyük Selçuklu Mirası Projesi” ve 2015 Türk Dünyası Kültür BaşkentiMerv etkinliklerikapsamında, Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’ta sergi açıldı.
Türkmenistan Güzel Sanatlar Akademisi Sergi salonunda yapılan açılış programına; Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı AtageldiAşırov, Türkmenistan Güzel Sanatlar Akademisi Rektörü Ahat Murat Nuvvayev, Rektör Yardımcıları ve öğrenciler, diplomatik misyon temsilcileri, Türkmenistan Türkiye Büyükelçi Vekili Abdullah Kızıl ve Büyükelçilik mensupları, Türkmenistan TİKA Koordinatörü Ali Muslu, Selçuklu Belediyesi Başkan Vekili Ali Ziya Yalçınkaya, Proje editörleri İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek katıldılar.
Programa katılan Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı AtageldiAşırov, Türkmen Bedev bayramı ve Türksoy tarafından Mari şehrinin “ Türk dünyası kültür başkenti” ilan edilmesi nedeniyle bu sergiyi ata dedelerimizin dünya kültürüne kazandırdığı zengin mirasın güzellikleri anısına bağışlıyoruz” dedi. Bakan Yardımcısı Aşırov, sergide Selçuklular dönemi mimari eserlerinin fotoğrafları ve müze eserleri imitasyon ürünlerinin kendine has özellikleri ile tüm insanlığın genel hazinesi olduğuna işaret ederek sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
Türkmenistan Güzel Sanatlar Akademisi Rektörü Prof. Dr. Ahat Murat Nuvvayev ise konuşmasında, “Ortak kültürümüzü bizimle buluşturan ve bizimle bu sergiyi organize eden TİKA ve Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Akademimiz ile bu tür ilişkilerin gelişerek devam edeceğine inanıyorum.”dedi.
Büyük Selçuklu Projesi Türkmenistan Sergisi organizasyonuna ev sahipliği yapan Türkmenistan TİKA Koordinatörü Ali Muslu da konuşmasında, 1993 yılından beri Türkmenistan’da faaliyet gösteren TİKA’nın iki ülke arasındaki dostluk kardeşlik ve yakın işbirliğini geliştirmek üzere tarım, turizm, sağlık, sosyal ve kültürel alanda projeler geliştirdiğini ve özellikle Sultan Sancar türbesi restorasyonu, Sahabe türbeleri restorasyonu ve Sultan Alparslan projeleriyle de ortak tarihi miraslarımıza birlikte sahip çıkıldığına dikkat çekti.
Büyük Selçuklu devletine başkentlik etmiş olan Türkmenistan’ın Merv şehri, TÜRKSOY tarafından 2015 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. diyen Türkmenistan TİKA koordinatörü Ali Muslu “Bu yılın anısına düzenlediğimiz “Büyük Selçuklu Eserleri Fotoğraf ve Obje Sergisi”nde, üç asır boyunca insanlığa kültür-sanat, bilim ve ahlak geleneğini miras olarak bırakan Selçuklunun bu zengin mirasından ayakta kalabilen bazı mimari eserleri ile dünyanın değişik müzelerine dağılmış vaziyette olan o döneme ait objelerin imitasyonlarını göreceksiniz.” dedi.
Türkmenistan Türkiye Büyükelçi Vekili Abdullah Kızıl, açılışta yaptığı konuşmada barışın, istikrarın ve refahın temininin toplumlar arasındaki ortak tarihi kültürel değerleri, eserleri keşfetmekle ve kalplerde yer etmesini sağlamakla mümkün olacağını söyledi. Abdullah Kızıl konuşmasının devamında “Yurtta barış cihanda barış ilkesiyle hareket eden Türkiye Cumhuriyeti adına ortak değerleri başarılı bir şekilde ortaya çıkaran en güzel kurumlardan birinin TİKA olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. TİKA’yı samimi gayretlerinden dolayı kutluyorum.
Açılış programına Selçuklu Belediyesi adına katılan ve selamlama konuşması yapan Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Ziya Yalçınkaya;“Türklerin ata yurdu Türkmenistan’da kadim medeniyet Selçuklu’nun izlerini günümüze taşıyan bir etkinlikte birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek dünya tarihinin en önemli kültür havzalarından birini oluşturan ve bugün coğrafyasında 28 ayrı devletin kurulduğu Selçuklular, bize bir medeniyet emanet etti. Bizde bu emanete sahip çıkma adına önemli projeler gerçekleştirdik. Büyük Selçuklu Mirası Projesi de onlardan biridir” ifadesini kullandı.
At Bayramı etkinliklerine katılan yabancı misafirlerin de katıldığı ve yoğun ilgi gören sergiaçılışı 3 gün boyunca ziyaret edilebilecek.