Sultangazi Belediyesi Çanakkale Zaferi’ni 100. yılında düzenlenen programla yeniden canlandırdı. ‘100’üncü yıllında Çanakkale Zaferi Sempozyumu’na katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Hangi senaryoyu oynarsanız oynayın, bu medeniyeti yok edemeyeceksiniz, Çanakkale’yi geçemeyeceksiniz” dedi.
Sultangazi Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100 ‘üncü yılında düzenlenen programda bir asır önce yaşananlar yeniden canlandırıldı. Sultangazi Belediyesi Düğün Nikah Sarayı konferans salonunda Radyo Programcısı Umut Öztürk’ün sunumu ile gerçekleşen ‘100’üncü yılında Çanakkale Zaferi Sempozyumu’ programına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sempozyum öncesi Savaş galerisini ve Çanakkale Zaferi’nden geriye kalanlardan oluşturulan gezici müzeyi inceleyen Bakan Müezzinoğlu, yapılan hazırlıklara tam not verdi. O günkü ruhu, kutlu mücadeleden geri kalanları vatandaşlarla buluşturan programa Sultangazili vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Sempozyumda Divan Şiirini sevdiren Adam olarak tanınan Prof. Dr. İskender Pala ‘Şehadet ve Şehit ‘ başlıklı bir sunum yaptı.
"ÇANAKKALE RUHU HEP CANLI KALMALI"
Çanakkale Zafer’inde yaşanan o ruhun hep canlı tutulması gerektiğini vurgulayan Bakan Müeezinoğlu, ”İstanbul’un fethinden neredeyse 100 yıl önce ortaya çıkan bir medeniyet anlayışını, ruhunu ondan sonraki yıllarda yüzyılda geniş bir coğrafyaya güçlü bir medeniyet olarak yansıttık. Bugün insanlık hala o medeniyetin yokluğunun acılarını çekiyor. Bugün insanlık o medeniyetin medeniyet değerlerinin , yokluğunun , ıstırabının kanı, göz yaşı ,adaletsizliklerinin, açlıklarının, sefaletlerinin ve katliamların her gün on binlerce insanın Katledildiği savaşları, zulümleri, haksızlıkları yaşıyor. O nedenle bizim milletçe o medeniyet ruhunu Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünde yeniden yeniden, onu anlamaya, onu bütün boyutlarıyla fıtratımızın, yani tıbbi tabirle genlerimizde saklı olan o değerleri , yeniden anlamaya, yeniden hissetmeye, yeniden o yapıyı alevlendirmeye ve canlandırmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Çanakkale’nin geçilmez ve geçilemeyecek olduğunu sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, ”Çanakkale geçilmezdir. Ne yaparsanız yapın, Hangi senaryoyu oynarsanız oynayın , bu medeniyeti yok edemeyeceksiniz . Çanakkale’yi geçemeyeceksiniz. Bu duruş bu ruhun duruşuydu. Bu ruhun duruşunu biz yüz yıl sonra yeniden, çok daha farklı, çok daha güçlü hissetmemiz lazım. Bugün hemen yakın coğrafyamıza baktığımızda, bu ülkenin milli iradesiyle oynanmak istenen oyunlara baktığımızda yine esasında arzu edilen, medeniyet anlayışını yok etmektir” ifadelerini kullandı
Programa ilişkin bilgiler veren Başkan Altunay İse ,”Biz öyle bir toplumuz ki bizim fedakarlığımız, insani duygularımız ve onurumuz savaş meydanlarında da hep kendini göstermiş. Bugün 16 akademisyenimizin hatta 20’ye yakın konuşmacı ağabeyimizin, arkadaşımızın bu sempozyumda görev aldığı Çanakkale’yi özüyle en iyi şekilde anlattığı bir programı icra ediyoruz. 2 gün boyunca devam edecek 4 oturumda konu başlıkları olarak Çanakkale Savaşları, Çanakkale’de kadın Çanakkale’de gençlik, Çanakkale’de bilinmeyeni konuşacaklar. Bunun dışında biz bunlardan istifade ederken hemen yan tarafta, savaş galerisini, o siperleri görebileceğiz. Yine fuaye salonumuzda resimler, figürlerle ve savaş eserleriyle müzemizi gezebileceğiz. Aynı zamanda haftalarca sürecek zannediyorum 14 gün sürecek. Sinemalarla, konserlerle gençlerimizi gereği kadar bilgilendirme yolunda çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.
Program sonrası Müezzinoğlu ve Başkan Altunay tarafından sempozyuma konuşmacı olarak katılan Dr. Coşkun Yılmaz ve Prof. Dr. İskender Pala’ya plaket takdim edildi.