Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in 1915 yılı olaylarına ilişkin yaptığı açıklamayan Çerkes Dernekleri Federasyonu’ndan tepki geldi. Federasyon tarafından yapılan açıklamada, "Rusya Çarlığı’nın 18. ve 19. yüzyılda Çerkesler başta olmak üzere Kafkasya’da yaşayan haklar üzerinde gerçekleştirmiş olduğu yıkım ve kıyımın günümüzdeki mirasçısı Rusya Federasyonu’dur" denildi.
Son zamanlarda yaşanan 1915 olaylarına ilişkin Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin tarafından yapılan açıklamaya Çerkes Dernekleri Federasyonu tepki gösterdi. Konuya ilişkin federasyon adına basın açıklaması gerçekleştiren Nusret Baş, Rusya’nın geçmişte katliamlar gerçekleştirdiğini ileri sürerek, "Rusya Çarlığı’nın 18. ve 19. yüzyılda Çerkesler başta olmak üzere Kafkasya’da yaşayan haklar üzerinde gerçekleştirmiş olduğu yıkım ve kıyımın günümüzdeki mirasçısı Rusya Federasyonu’dur! Rusya Federasyonu, varisçisi olduğu Rusya Çarlığı’nın sabıkalı ve insan hakları ihlalleriyle dolu geçmişi ile hesaplaşma yoluna gitmeden ’’Ermeni Olayı’’ başta olmak üzere birçok konuda süslü söylemler içinde olması çok manidardır" dedi.
"POLİTİK ÇIKARLAR ACIYI YAŞAYAN İNSANLARIN YARASINI KANATMAKTADIR"
14 Nisan 1995 yılında Rusya Federasyonu Federal Konseyi Devlet Duması’nın aldığı ’’24 Nisan Soykırım Kurbanlarını Anma Günü" kararına atıfta bulunan Baş, "Hatırlayacağınız üzere, 14 Nisan 1995 yılında Rusya Federasyonu Federal Konseyi Devlet Duması aldığı kararla 1915 Olayları olarak adlandırılan süreci, ’’24 Nisan Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’’ olarak ilan etmişti. Yine yakın zamanda Rusya lideri Putin, katıldığı bir programda Ermeni Olayları için ’’soykırım’’ ifadesini kullanmış ve daha sonrasında Erivan’daki anma programlarına katılmıştı.1915 Olayları olarak adlandırılan süreçte; Ruslarca silahlandırılmış Ermeni çetelerinin kıyımları nedeniyle Osmanlının Müslüman tebaasından ve aynı zamanda planlaması iyi yapılmamış olan tehcir esnasında Ermeni halkı içinden çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Bahsedilen dönemde her iki tarafın yaşamış olduğu acılar, politik çıkarlar uğruna bazı devletlerin ve liderlerin yapıcı olmayan söylemleri yüzünden o acıyı yaşayan halkların devamındaki insanların yarasını daha da kanatmaktadır.Tarihin en büyük katliamını ve sürgününü yaşamış olan biz Çerkesler; Ermeni Olayı başta olmak üzere benzer acıların vicdan merkezli, bütün tarafların barış söylemi ile geleceğin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesi taraftarıyız" ifadelerini kullandı.
"KAFKAS HALKLARINA GERÇEKLEŞTİRİLEN KIYIMIN GÜNÜMÜZDEKİ TEMSİLCİSİ RUSYA FEDERASYONUDUR"
1763-1864 yıllarında Rus Çarlığı tarafından Çerkes halklarının katlediğini söyleyen Nusret Baş sözlerini şöyle sürdürdü. "Çerkes yerleşim bölgelerine bizzat katliamları gerçekleştiren komutanların isimlerinin verilmesi, gibi uygulamalar, Rus Çarlığı’nın anavatanımızda izlemiş olduğu politikaların en bariz örnekleridir ve vicdanları sızlatan bu politikalar o dönemde yaşamış Rus kökenli komutanlar, gezginler, gazeteciler ve yöneticiler tarafından açık açık dile getirilmiştir. Rusya Çarlığı’nın günümüzdeki mirasçısı Rusya Federasyonu, söz konusu olayları araştırmak isteyen araştırmacılara kendi arşivlerini tarafsız bir şekilde açtığında Kafkasya’da yaşanan insanlık dramı daha net anlaşılacaktır".
Rus Çarlığı tarafından gerçekleştirilen "Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün" 151’inci yıl dönümü olduğunu değinen Baş, "Bu yıl Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 151. Yılı Sürgün ve soykırımı unutmadık, asla unutturmayacağız.21 Mayıs’ta yine binler olup Rusya konsolosluğunun önüne akacağız. Tüm Dünya’ya gerçekleri haykıracağız! Dileriz ki Rusya Federasyonu, başka halkların geçmişini malzeme olarak kullanmayı bırakır ve kendi tarihiyle yüzleşme erdemini gösterir" ifadelerini kullandı.