Uludere sınır bölgesinde öldürülen katırlar için bugün sabah saatlerinde Şırnak’a gelen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Melda Onur, Şırnak Valiliği’ni ziyaret etti.
Uludere sınırında öldürülen katırlar ile ilgili bugün Şırnak’a gelen heyet, öncelikle Şırnak Valiliği’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, görüşmelerinin ilkini Şırnak Valisi Ali İhsan Su’yla gerçekleştirdiklerini söyledi. Onur, "Birkaç yere daha gittikten sonra Uludere’ye geçeceğiz. Roboski’de bir hukuksuzluk başka bir hukuksuzlukla bastırılamaz. Kaçakçılık yapan insanların katırları öldürülerek insanları cezalandıramazsınız, böyle bir şey olamaz. Kaçakçılık burada sistemin sorunudur. Sosyolojik bir konudur, farklı bir konudur, farklı bir şekilde çözülür. Bu katırların öldürülme şekli ve yasal dayanağı diye bir şey, hiçbir yasal düzenleme bu konuda boşluk olmayabilir. Biz buraya gelemesek bu katırlar ölmeye devam edecek, biz bunu biliyoruz. Biz artık bu konuya el koymaya geldik" dedi.
HAYTAP Yönetim Kurulu üyesi Türkan Dağdelen ise, "Biz buraya sorun değil çözüm üretmeye geldik. Katırların öldürülmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kaçakçılığı onaylayan insanlar değiliz, bizde kaçakçılığa karşıyız ama buradaki insanlar katırlara ne emir verirse onu yapar. Katırlar için değil de insanlar için bir mahkeme olursa insanlar cezalandırılır ise katırları da öldürmeye gerek kalmaz. Katırları öldürmek hiçbir zaman çare değil, bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
Hayvan hakları savunucusu Petra Trajahn, "2 yıldır hayvan haklarında çalışıyorum. Almanya’dan geliyorum, bu konu için de özelikle Almanya’dan buraya geldim. Olayı bir türlü anlamıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin oradaki atlar konusunda, atların sahipleri cezalandırılacağı yerde katırların öldürülerek cezalandırılmasını bir türlü anlayamıyorum. Bu bir çaresizlik midir, yoksa yöre halkından öç almak mıdır, her neyse bu çok kötü bir şey" şeklinde konuştu.
Heyet, kentteki ziyaretlerinin ardından Uludere’ye hareket edecek.