Kendimizi her ne kadar beğenirsek beğenelim yaradılış olarak taklit etmeye meyilli olduğumuz en az bir kişi yaşantımızda mutlaka vardır. Saygı duyduğumuz ve sevdiğimiz insanları taklit etmemize sebep olan bu eğilimi çocukların özellikle de ergenlik sürecindeki gençlerin karakterlerinde oldukça büyük bir rol oynar. Çocuklar etraflarında şahit oldukları kişilik özelliklerini bir sünger gibi çekmekte ve farkında bile olmadan kendilerini etkileyen ya da havalı olduğunu düşündükleri kimse gibi davranır ya da rol yapar ve uygun tutum tarzını öğrenip onların beğenilen özelliklerini kendilerine kazandırmak için çalışırlar. Çocukların örnek aldığı kimselerin önem taşımasının sebebi çocukların cesaretini yıpratıcı ya da kırıcı bir etki yaratabilmesi veya tam tersini onlar için motivasyon ve ilham verici bir etki yaratması dolayısı ile de onların kişilik ve karakterlerini şekillendirmesidir. Bu konuda çocuğunuza yol gösterici olmak istiyorsanız https://www.adimadim.com size yardımcı olabilir.

            Çocukların Örnek Aldığı Kimselerin Onlar İçin Önemi

            Yaşam Algısı

            Çocuklar oldukça keskin bir gözlem yeteneğine sahiptir. Bir defa benimsedikleri bir şeyin hayatları boyunca onlar ile beraber kalma ihtimali oldukça yüksektir. Yaşama yakın olmak istedikleri ya da yakın oldukları kişinin gözlerinden bakma eğilimi gösterirler. Rol modelleri iyimser karakterli kimseler ise çocukların bardağın dolu tarafını görme ihtimalleri çok daha fazladır. Rol model çocuklar için bir idol ya da ölçme standardıdır. Çocukların kendilerini nasıl anladıkları tamamen onların gözünde örnek aldıkları kimsenin nasıl göründüğüne ya da onlara ne kadar benzerlik gösterdiklerine bağlıdır.

            Tutum ve Kişilik

            Rol modellerin davranış şekillerini çocuklar oldukça yakından takip ettikleri için tavırlarını ve kişilik özelliklerini ona uydururlar. Örnek olarak aldıkları kişini olaylar karşısında gösterdiği reaksiyon ve tepki çocukların takınacaklar tutumu da belirlemektedir. Çocuklar bazı şeyleri sevip sevmemeyi hayranı oldukları kişinin davranışlarını kıstas alarak öğrenirler.

            Sosyal İlişki

            Çocuklar genel olarak toplumsa ve ailesel olan sosyal ilişkileri örnek aldıkları kimsenin yaşamlarındaki öneminin ışığında görürler. Duygularını aktarma biçimleri pek çok zaman rol model aldıkları kimsenin bakış açısının yansıması şeklindedir. Gelişim uzmanlarının tavsiyeleri ebeveynlerin çocuklara yol gösterici kişileri önermesidir.

            Ebeveynlerin %56’lık kısmı rol model ile özdeşleşmektedir. Yani çocukların birçoğu rol model olarak çok sık zaman geçirdikleri anne ya da babalarını seçebilmektedir. Bu sebeple anne ve babaların tutumları çocuklarının gelişimi açısından oldukça önemlidir.