Hakkari’nin Çukurca ilçesi Üzümlü Sınır Kapısı, uzun bir aradan sonra pasaportlu geçişlere açıldı.
9 Nisan 2014 tarihinde vatandaşların kaymakamlıktan aldığı pasvanlarla sadece cenaze ve düğün gibi günlerde, Federal Kürdistan Bölgesi’nde bulunan akrabalarının ziyaretine açılan Üzümlü Sınır Kapısı, Hakkari Valisi Yakup Canbolat’ın yaptığı incelemelerin ardından artık pasaportlu geçişlere de başlandı. Resmi açılış için yapısal inşaat düzenlemesi ile birlikte çevre düzenlemesinde devam eden sınır kapısının önümüzdeki aylarda Yüksekova Havaalanı ile birlikte Başbakanın katılımı ile resmen açılacağı belirtildi. Sınır kapısında incelemelerde bulunan Hakkari Valisi Yakup Canbola, Çukurca Kaymakamı Ünal Koç, Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Üzfidan, Hakkari Emniyet Müdürü Resul Holoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan, kamu ve kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
SINIR KAPISI PASAPORTLU GEÇİŞE AÇILDI
Üzümlü köyünün girişinde köylüler tarafından karşılanan Vali Canbolat, sınırın Türk tarafında yaptığı incelemelerin ardından Federal Kürdistan Bölgesine geçerek, burada Amediye Kaymakamı Hüseyin Çelki ve Zaho Gümrük Müdürü Hamit Abdal görüştü. Yapılan görüşmenin ardından ortak açıklama yapan Çelk ve Vali Canbolat, sınırın en kısa zamanda vatandaşların hizmetine sunulacağını belirtti. Vali Canbolat, yıllardan beri yapılması ve açılması beklenen Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı bugün itibarıyla hizmete açmış bulunduklarını ifade etti.
"KAPININ DOSTLUĞU ARTTIRACAĞINI UMUYORUZ"
Vali Canbolat, "Irak hükümeti tarafından sınır kapımız hazırdı. Hakkari Valiliği olarak bizde Üzümlü Sınır Kapısının altyapısını ve binalarını oluşturduk. Bugün itibarıyla geçişlere başlandı. Üzümlü sınır kapısındaki çevre düzenlemesinin hızla bitirilip imar çalışmaların da tamamlanacağını belirten Vali Canbolat, “İmar planı çalışmalarımız devem ediyor. Kalıcı asıl binaların yapılması zaman içerisinde planlanıp yapılacak . Biz Hakkari valiliği olarak Hakkarili insanların çok mutlu olduğunu düşünüyoruz. Hizmetin iki ülke arasında ilişkilerine dostluğuna ve ticaretine hayırlı katkıların olacağına düşünüyoruz. Ümit ediyoruz ki bu kapı dostluğumuzu ve ticaretimizi güçlendirsin. İlişkilerimizi güçlendirsin. Biz bu ümitle, heyecanla, bu kapının hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diliyoruz” şeklinde konuştu. Üzümlü (Deştan) Sınır kapısının haftanın 5 günü mesai saatleri içerisinde hizmet vereceği belirtildi.