Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu’nun, resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezasını kaldıran kararına Antalya Cumhuriyet Kadınları Derneği’nden tepki geldi.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili 4’e karşı 12 oyla iptal kararı vermesine ilişkin açıklaması üzerine, Antalya Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri, Kapalı Yol Havuz Başı’nda basın açıklaması yaptı. 86 şubeyle eş zamanlı olarak Antalya’da da karara karşı imza kampanyası başlatıldı.
“ÇOCUK GELİNLERİN SAYISI DAHA DA ARTACAK”
Basın açıklamasında karara tepkili olduklarını dile getiren Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şube Başkanı Nilüfer Deveci, çocuk gelinlerin artacağını ileri sürdü. Deveci, “Bu karar Anayasa’nın Laiklik ilkesine aykırıdır. Cumhuriyet devrimlerine ihanettir. Bu karar ile çocuk gelinlerin, çok eşliliğin ve muta nikahının önü açılacak. Zaten muzdarip olduğumuz kadına şiddet daha da artacaktır” dedi.
Kararla, kadınların resmi nikahla elde edecekleri nafaka, velayet, miras ve tazminat haklarından mahrum kalacaklarını da söyleyen Deveci, “Çocukların soy bağı ve diğer hakları yönünden hukuki sorunlar çoğalacaktır. Resmi nikahın amacı aileyi korumaktır. Bu karar ile Cumhuriyet öncesine dönülmek istenmektedir. Bu açıkça kadın düşmanlığıdır” diye konuştu.
YENİ KURULACAK HÜKÜMETTEN TALEPLER
Yeni kurulacak hükumetten taleplerini dile getiren Nilüfer Deveci, “Bir an önce bu kararın düzeltilmesini istiyoruz. Bu kararı kabul etmiyor, mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. TBMM’den Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği cezanın alt sınırının 2 yıldan başlayarak belirlenmesini ve evlenme yaşının 18 olmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“86 ŞUBEDE EŞ ZAMANLI İMZA KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ”
Toplayacakları imzaları meclise taşıyacaklarını duyuran Deveci, “Türkiye genelindeki 86 şubemizde eş zamanlı imza kampanyası başlatıyoruz. Sadece kadınları değil, duyarlı bütün erkekleri bütün demokratik kitle örgütlerini bu kampanyaya destek vermeye mücadele ediyoruz" dedi.