Dicle Enerji Yatırım Anonim Şirketi Enerji Grup Başkanı Ahmet Demir, son günlerde basında çıkan çiftçilerin mağdur edildiği, desteklemelerine bloke konulduğu ve haksızlığa uğradıkları yönündeki haberlerin asılsız olduğunu açıkladı. Amaçlarının çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları elektriği kayıt altına almak olduğunu kaydeden Demir, bahse konu blokojın da kendileri tarafından değil banka tarafından konulduğunu söyledi.
DEDAŞ Diyarbakır il binasında açıklamalarda bulunan Enerji Gurup Başkanı Ahmet Demir, çiftçilerin mağdur edilmesinin ve hesaplarına bloke konulmasının söz konusu olmadığının altını özellikle çizdi. Blokajları Ziraat Bankası’nda olduğunu kaydeden Demir, kendilerinin blokajların kaldırılması yönünde banka ile görüştüklerini dile getirdi. Tarımsal sulamada uzun yıllardan bu yana gelen kayıt dışı enerji tüketimi olduğunu aktaran Demir, “Biz burada tarımsal sulamada çiftçilerimize emsalsiz bir kampanya sunarak, aslında onların istediği bir şeyi yapmış oluyoruz. Biz, gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gerek üniversiteler, gerek ziraat odaları ile çalışmalar yaptık. Çiftçi enerji bedelini öderse, ürünü topraktan kaldıramaz. Bu gerçeği biz biliyoruz. Biz diyoruz ki burada iki seçenek var, ya kayıt dışı enerji tüketilecek. Ki altını çizmek istiyorum, bunun bedeli 1.6 milyar liradır. Tarımsal sulamada Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve altı ilimizde 1.6 milyar liralık bir kayıt dışı enerji tüketimi var. Biz bunu kayıt altına nasıl alabiliriz? Bunu kayıt altına alırken de çiftçimizin enerji girdisini nasıl daha aşağılara çekebiliriz? Çiftçi arkadaşlarımız, yaptığımız toplantılarda ‘Bizi bu işten artık kurtarın. Artık tükettiğimizi bir şekilde helal yollarla ödemek istiyoruz.’ diyorlar. Aslında onların da arzu ettiği bir durum budur. Fakat bunun yanında da diyorlar ki, ‘biz tükettiğimizi yüzde 100 ödersek bunun altından kalkamayız.’ O zaman bizim üstümüze ne düşüyor, böyle bir vazife düşüyor. O yüzden kampanyayı açıklarken arkadaşlarımız da emsalsiz bir kampanya olarak açıklamalarının altında yatan en büyük sebep budur zaten” dedi.
“YÜZDE 75’E VARAN BİR İNDİRİM YAPIYORUZ”
Ülke genelinde 21 tane dağıtım şirketi olduğunu, bu şirketlerin hiç birinde böyle bir fiyat indiriminin söz konusu olmadığını kaydeden Demir, “Enerji bedelinin yüzde 75’e varan bir indirim yapıyoruz. Bu sadece Dicle bölgesini kapsamaktadır. Dicle’de tarımsal sulama abonelerine özel yapılmıştır ki onların girdileri düşük olsun. Pamuk ekerken, tükettikleri enerji bedelinin yüzde 25’ini ödeyecekler. Çiftçilerimizin girdilerini nasıl düşürebiliriz, enerji dağıtan şirketin de zararını nasıl minimize edebilirizi düşündük. Oturduk çalıştık. Aşağı yukarı bu fiyatları elde ettik. Bu fiyatları çiftçimizden nasıl tahsil edeceğiz? Eğer bir tane çiftçimiz susuz tarım yapıyorum dediyse ve biz de onun desteklemesine blokaj koymuşsak nu bizim bir hatamızdır. Hemen bugün gelsin düzeltelim. Altını çizerek söylüyorum. ‘Ben susuz tarım yapıyorum’ diyen çiftçimizin desteklemesine blokaj konmamıştır. Böyle bir şey mümkün değildir. Çünkü biz kontrollerimizi defalarca yaptık. Hangi çiftçimizin desteklemesine blokaj kondu? ‘Ben sulu tarım yapıyorum’ beyanı olan çiftçimizin desteğine blokaj kondu. Onun da desteklemesinin bir kısmını bize ödenecek, hepsini değil. Desteklemenin yüzde 100’ünü biz tahsil etmeyeceğiz. Biz, bize olan borcu kadarını tahsil edeceğiz. Kampanyayla yüzde 25 seviyelerine indiriyoruz. Bu kampanyayı bilmeyen kalmasın ve hiçbir çiftçimizde şunu düşünmesin lütfen ‘Biz mağdur edildik. Bizim paralarımıza el kondu. Biz desteklemelerimizi alamayacağız.’ İddiaları var. Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Hepsi desteklemelerini alacaklar. Bizim onlardan isteğimiz, onları kayıt altına almaktır” diye konuştu.
Demir, çiftçilere elektrik ve suyu israf etmemeleri çağrısında bulunarak, “Çiftçilerimizin sulamayı gece saatlerinde yapmaları, hem sistemi rahatlatacaktır, hem de enerji bedellerini azaltacaktır” şeklinde konuştu.
“TARIMSAL SULAMADA ÇOK CİDDİ BİR KAYIT DIŞILIK VAR”
Tarımsal sulamada çok ciddi bir kayıt dışılığın olduğuna da dikkat çeken Enerji Gurup Başkanı Ahmet Demir, şunları söyledi:
“Tarımsal sulamada gerçekten çok ciddi bir kayıt dışılık var. Zaman içinde umuyoruz ki düzelecek bunlar. Zaten bu, onların da istediği bir şey. Çünkü özünde halkımız kullandığı malın bedelini kul hakkına dikkat eder, kul hakkına çok önem gösterir. Onların da gönülden bunu istediklerini ben biliyorum. Yani burada çiftçi mağdur edilmiyor. Haksız yere bir blokaj konmuyor. Diyarbakır çiftçisine blokaj konulmadı, neden? Blokaj konulmadı, çünkü Diyarbakır çiftçisi sayaçlarını taktı, anlaşmalarını yaptı uzaktan okunabilir hale geldi. Hem biz burada hem onlar oturdukları yerde internetten yeni sayaçlarını okuyabiliyorlar. Kayıt altına alırken de onlara bir kampanya marifeti ile yaklaşıyoruz. Bu kampanyayı da israf edilmesin burada ekolojik hayata zarar gelmesin topraklarımız akıp gitmesin, yer altı su kaynaklarımız eksilmesin israf edilmesin noktasında. Bunun da bir bedeli var bu bedel ödensin bunların hepsi sanki bize göre bir denge içerisinde yapılıyor. Anlatabilirsek tahmin ediyorum herkes bunu çok net olarak anlayacaktır. Blokaja ait Bakanlar Kurulu kararı, Dicle’ye özel değildir. Türkiye’deki 21 tane elektrik dağıtım şirketinin hepsi aynı anlamda bu karardan istifade edebileceklerdir. Bir alışma dönemi geçireceğiz. İnşallah kazasız belasız çiftçimize şu mesajı vermek istiyoruz. Onlar için helal olsun, onlar için hayırlı uğurlu bol bereketli olsun; fakat kesinlikle bir mağduriyet söz konusu değil.”