Nepal’de 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 7.9 şiddetindeki depremin ardından ülkede bulunan Türk vatandaşları yurda dönmeye devam ediyor.
Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla İstanbul’a gelen Türk vatandaşları Nepal’de yaşananları anlattı. Nepal’in başkenti Katmandu’ya trekking yapmaya gittiğini ve depreme dağda yakalandığını söyleyen Müge Somer, “Katmandu’da durum biraz karışık. Bütün eski binalar yıkılmış durumda. Ben depremin olduğu sırada Pokhara’daydım. Dağdaydım trekking yapıyordum. Orada hissettim depremi. Daha sonra trekkingi bırakıp Pokhara’ya geri döndüm. Daha sonrada Katmandu’ya araba yolculuğuyla dönmek zorunda kaldım. Yollarda çok yıkıklar vardı gerçekten. Çok korkutucuydu benim için. Katmandu şu an çok karışık. Havalimanında bir şey yok ama bütün uçaklar rötarlı. Herkes sokaklarda bekliyor. Herkes dışarıda yatıyor. Çok kötü bir durum var orada. Herkes sokaklarda yatıyor. Havalimanında her taraf çöpler içerisinde. Herkes yerlerde yatıyor. Herkes uçağını bekliyor. Depremi biraz hissettim. Çok ürkütücüydü gerçekten. Daha sonra Pokhara’dan Katmandu’ya gelirken de yol üzerinde çığlar oldu. Taşlar yollara döküldü hep. Ama biz şanslıydık ki bizim üzerimize taş falan gelmedi. Zorlu bir yolculuktu. Vatanıma vardığım için çok mutluyum. Oraya yardım yapılması gerekiyor. Çadır, battaniye, su… Çünkü herkes orada dükkanlarını kapatmış durumda. Kimse çalışmıyor şu an orada” dedi.
“ON DAKİKA ÖNCE ÇIKTIĞIM TAPINAK YIKILDI”
Katmandu’da hala arkadaşlarının olduğunu söyleyen İzber Barın ise “Marketler kapalı. Bizim on dakika önce ziyaret ettiğimiz tapınak yıkıldı. Çok dar bir sokakta yirmi kişi kadar kaldık. Büyük bir alana çıkmaya çalıştık. Sonrada nereye gideceğimizi bilemedik. Sonrada daha önce orada yaşayan bir arkadaşımız yardımcı oldu. Bir Türk okulu varmış onun bahçesine davet ettiler bizi. Bütün süreç boyunca orada kaldık. Biz Türk okulunda kaldığımız sırada haber almaya çalıştık. Bize hiçbir yetkili ulaşmadı. Sadece isimlerimizi topladılar. Bu isimleri kime bildirdiler bilmiyoruz. Hiç kimse bizimle bağlantı kurmadı kendi çabalarımızla gitmeye çalıştık. Dün havaalanına gittik uçağa binmeye çalıştık yer yoktu. Bugün bindiğimiz uçakta 290 küsur kişi vardı. Bunların sadece 10-15’i Türk yolcuydu. Hala orada arkadaşlarımız var” diye konuştu.