Davut CAN/İZMİR, () - İZMİR'de, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle geçici olarak Tınaztepe Kampüsü'ne taşınması kararı alınan fakat bu binanın da güzel sanatlar ve konservatuvar eğitimine uygun olmaması nedeniyle öğrencilerin tepkisini çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuvarı'nın yeni yeri belli oldu. Öğrenciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önerisi ve DEÜ Rektörlüğü'nün de onayıyla, derslerini geçici olarak Kültürpark'taki hollerde görecek.
Yaklaşık 2 bin öğrencisi ile 150 kişilik akademik ve idari personeli bulunan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Narlıdere'deki kampüsünün depreme dayanıksız olduğunun tespit edilmesinin ardından, gidilecek yeni yer belli oldu. İlk başta, Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınması planlanan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önerisi ve DEÜ Rektörlüğü'nün de onayıyla, geçici olarak Kültürpark Fuar Alanı'ndaki hollere taşınacak.
Öneri, önce bölüm hocaları ile paylaşıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda, çözüm planı hocalardan da destek gördü. Bugün düzenlenen bilgilendirme toplantısında DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Malayoğlu ile Genel Sekreter Dr. Saip Tiryakioğlu, yaptıkları sunumda güncel gelişmeleri aktarıp, konuya ilişkin soruları yanıtladı. Bölümlerden gelen akademisyenlerin katıldığı toplantıda yükseköğretim faaliyetleri ile sanatsal etkinliklerin aksamaması adına fikir birliğine varılırken, çalışmaların yeni akademik yılın açılışından önce tamamlanması ve izlenecek yol haritasıyla ilgili görüşmelerde bulunuldu. Kültürpark'taki binaların fiziki şartlarının incelenmesi konusu da, toplantıda ele alındı.
'İŞBİRLİĞİ YAKLAŞIMI ÇÖZÜM GETİRDİ'
Yaşanan olumlu gelişmeleri değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, gelinen noktadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Bizler, mensuplarımızın içinde olduğu, çözüm odaklı ve işbirliğine açık bir yönetim anlayışına sahibiz. Bu nedenle de bir süre önce yüzleşmek zorunda kaldığımız bu olağanüstü durum karşısında, güç birliği yaparak hareket etmek istedik. Her iki binamızın da olası bir depremde insanlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi, Rektörlük olarak bizlerin de hızlı ve alternatif çözümler üretmemize neden oldu. Tınaztepe'deki hizmet binamız, eylem planlarımızdan birisiydi ancak aile fertlerimizin bir takım istek ve önerilerini dikkate alarak, farklı alanlarda da çalışmalarımızı yürüttük" dedi. 
TARİHİ HAVAGAZI FABRİKASI YERİNE KÜLTÜRPARK
Bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin binaların yapımı konusunda, Rektörlüğe yardımcı olmak istediğini beyan ettiğini hatırlatan Rektör Hotar, "Bizler de çözüm yollarını genişletmek adına, belediyeye bir öneri getirdik ve Tarihi Havagazı Fabrikası Binası'nı bir süreliğine talep ettik. Ancak buradaki söz konusu yoğunluk nedeniyle belediyemiz, farklı bir yaklaşım getirerek Kültürpark'ı kullanabileceğimizi belirtti. Bu durum da üniversite yönetimimiz tarafından gayet olumlu karşılandı. Kamu kurumları arasındaki bu güzel diyalog, hepimizi mutlu etti. Üniversitemizin fertlerine ve yapıcı yaklaşımlarından dolayı da İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 
RESMİ GÖRÜŞMELER BAŞLAYACAK
Gelecek günlerde konuyla ilgili üst düzeyde toplantının daha yapılacağını ve bir protokolle sürecin resmiyete döküleceğini ifade eden Rektör Hotar, "Önümüzde fazla bir zamanımız yok. Sonuçta hem GSF'yi hem de Konservatuvarımızı, en kısa sürede yeni akademik yıla hazır hale getirmek zorundayız. Dolayısıyla bütün çalışmalarımızı olağanüstü bir hızla başlatacağız. Belediye başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarıyla görüşmelerimiz sürecek. Onlar da kendi kurumları içinde bir takım değerlendirmelerde bulunacak ve kararlar alacaktır. Bilindiği üzere belediye, binalarımızın yeniden yapılması konusunda destek olabileceklerini belirten bir dilekçeyi tarafımıza iletmişlerdi. Biz de bu girişimi, son derece olumlu karşılamıştık. Bugün geldiğimiz noktada ise belediyenin, yapılacak çalışmaların içeriğini, detaylarını ve zamanlamasını içeren bir işbirliği protokolünü Rektörlüğümüze değerlendirmek üzere iletmesini beklemekteyiz. Bundan sonra bizler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz" dedi.
'SÜRE SIKINTISI VAR' 
Binaların yeniden yapımı için ihtiyaç duyulacak finansmanın bir kısmının devlet bütçesinden karşılanabileceğini aktaran Rektör Hotar, "Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına önem veriyoruz. Bunun için bir plan dahilinde ilerleyeceğiz. Hocalarımızla yaptığımız toplantıda ifade ettiğimiz gibi bu binaların inşasında merkezi bütçeden destek alabilmemiz için 31 Temmuz 2019 tarihine kadar başvurmamız gerekiyor. Ancak o tarihe kadar bu çalışmayı yatırım planı içine aldırabiliriz. Dolayısıyla zaman sıkıntımız var. Benzer şekilde binaların yapımına ilişkin projeyi de bir yarışma ile başlatmak istiyoruz. Şimdi önümüzde bu ve benzeri konular var. Bunları çözmek için çalışacağız. Mensuplarımızın yapıcı tutumları ve belediyenin de olumlu gayretleri ile ilk aşamayı, tamamladığımızı düşünüyoruz. Görüşmelerimizin neticesinde yeni eylem planımızı hazırlayarak en kısa sürede çalışmalarımıza başlayacağız" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI