Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından projelendirilen Din Kültür Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleşti.
Törene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekili adayları Nimettullah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp, HDP İl Eşbaşkanları Gülşen Özer, Ömer Önen, DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, çok sayıda imam ve vatandaş katıldı.
Temel atma töreninde konuşan Gültan Kışanak, halkın yerel yönetimlere kolay ulaşabilmesi gerektiğini ve yerel yönetim olarak bu hizmetleri vermek için çalıştıklarını dile getirdi. Medreselerin tarihi olarak toplumda çok önemli yeri olduğunu ve Kürt halkının bu tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktığını ifade eden Kışanak, bu merkezle halkın kültürel değerlerini rahatça yaşayabileceği bir misyon oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Din alimlerine yaptıkları çalışmalarından dolayı teşekkür eden Kışanak, bundan sonra kendilerine her anlamda destek olacaklarını ve daha iyi bir hizmet sunacaklarının altını çizdi. Kışanak, "Yerel yönetimler halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere, halkın en rahat ulaşabileceği ihtiyaçlarını en kolay iletebileceği en güçlü denetimi yapabileceği yerel yönetim mekanizmasıdır. Bu nedenle biz öz yönetim iddiasıyla yola çıktık. Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızın hizmetindeyiz. Medreseler ilim ve irfanın buluştuğu mekanlardır. Medreseler halkımızın maddi manevi güçlenmesi ve kendini hayata hazırlaması için ilim ve irfan verilen mekanlardır. Aynı zamanda toplumsal değerlerimizi dilimizi kültümüzü yeniden yaşadığımız mekanlardır. Şimdi bize düşen görev Büyükşehir Belediyesi olarak halkın öz yönetimi olarak yeniden bu değerlerimizin üretilebileceği mekanları ve merkezleri halkımıza sunmaktır. İşte bugün burada temel atma törenini yapacağımız bu külliye, halkımıza hizmet edebilecek halkımıza ilimi irfanı öğretebilecek bir mekan olacaktır. Seydalarımıza ve din alimlerimize yaptıkları çalışmalar ve bugüne kadar verdikleri emekleri için teşekkür ediyorum. Bugünde sonra bizimde katkılarımızla bizim de sunacağımız yardımlarla daha iyi koşullarda bu hizmeti devam ettireceklerine inanıyorum" dedi.
"DİYARBAKIR’I ÖZGÜRLÜKLERİN BAŞKENTİ YAPACAĞIZ"
Kışanak, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel olarak çok önemli bir kent olduğunu birçok şeye başkentlik yaptığını ifade etti. Tüm bunların yanında daha büyük bir iddiaları olduğunu ve Diyarbakır’ın bundan sonra özgürlüklere de başkentlik yapacağını vurgulayan Kışanak, hiç kimsenin inancından dolayı ötekileştirilmediği bir ortam sağlayacaklarını aktardı. Kışanak, Diyarbakır’ın inanç özgürlüğüne de başkentliği yapacağını kaydederek, "Diyarbakır tarihi ve kültürel misyonuyla herkes için özel bir kent ama bizim bir iddiamız daha var. Diyarbakır özgürlüklerin başkenti olacak. Diyarbakır inanç özgürlüğünün başkenti olacak. Bu kentte hiç kimse inancından dolayı zerre kadar olsun ötekileştirilmeyecek. İnançlarımız, inanç değerlerimiz bizim kutsallarımızdır her bir insanımızın taşıdığı inanç değerlerine karşı biz yerel yönetim olarak saygılı olacağız. Elimizdeki imkanları sunacağız ve Diyarbakır’ı inanç özgürlüğünün başkenti yapacağız” diye konuştu.
"BİZ DİN HİZMETİNİN TARAFSIZ OLMASI İÇİN TARTIŞIYORUZ"
Daha sonra konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Nimetullah Erdoğmuş ise Diyanet’in sadece Hanefi mezhebini göz önünde bulundurarak işleri yürüttüğünü ve bunun diğer mezheplere haksızlık olduğunu söyledi. HDP’nin bunu gündeme taşımasının yanlış yerlere çekildiğini kaydeden Erdoğmuş, "Din hizmetinin dinin hayata yön vermesinin bir devlet dairesi marifeti ile yürütülmesini istemiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığının ben bir mensubuyum emekli oldum ama halen kendimi onun mensubu olarak görüyorum. Ve Diyanet İşleri Başkanlığının koltuğu Başbakanın koltuğuna vidalanmış durumda. Biz din hizmetinin tarafsız eşit bir şekilde ama layıkıyla hakkıyla o hizmetleri yürütebilecek alanların açılması için tartışıyoruz. Fakat HDP’nin bütün konuşmaları sarsıcı olduğu için bu da sarsıcı oldu. Ciddi olduğu için bu ciddiyete karşı ciddi projeleri olmadıkları için diyanet tartışmasını din ve inanç tartışmasına dönüştürdüler" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından törene katılan heyet sahneye çıkıp başlarına baret taktı.
Kışanak’ın hayırlı olsun dilekleri ile merkezin temeli atıldı.