Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bismil ilçesinde 229 dönümlük tarım arazisine, dar gelirli ve toprağı olmayan yoksul ailelerin geçimini sağlamak amacıyla sebze fideleri ekmeye başladı. Belediye, böylece mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle yaşanan göçleri de önlemeyi amaçlıyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bismil ilçesine bağlı Ambar mahallesinde 6360 sayılı yasayla belediyeye devredilen 229 dönümlük tarım arazisinin 35 dönümüne, yoksul ve dar gelirli ailelerin geçimlerini sağlamaları amacıyla sebze fideleri ekti. Fide ekimine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Bismil Belediye Eş Başkanları Cemile Eminoğlu, Resul Sarı, DBP ve HDP Bismil ilçe eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Biber, patlıcan ve domates fidelerinin ekimini yapan eş başkanlar, mahalle sakinlerinin sorunlarını dinledi.
"MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ ENGELLEMELİYİZ"
Fide dikiminin ardından açıklamada bulunan Kışanak, ekolojik ve üreten bir toplum yaratma iddiası olan bir siyasi gelenekten geldiklerini ifade ederek, toplumların üretimle bağını koparması halinde güçlenemeyeceğini dile getirdi. Sorunların çözüme kavuşturulması noktasında daha fazla üretime yönelinmesi gerektiğini belirten Kışanak, "Bugün burada Büyükşehir Belediyesi’nin kendi arazisini yoksul köylüye imkan olarak sunduğu bir çalışmayı yürütüyoruz. Biliyoruz en büyük sorunumuz mevsimlik tarım işçiliği. İnsanlarımız ekmeklerini kazanabilmek için Türkiye metropollerine tarım işçiliğine gidiyor. Orada en zor koşullarda ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Bunu önlememiz lazım" dedi.
"HALKIMIZLA BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ"
Kışanak, Mezopotamya topraklarının çok zengin ve verimli olduğunu, tarihte bereket tanrıçası çıkarmış bir coğrafyadan insanların bugün başka yerlere tarım için çalışmaya gitmesinin eksiklik olduğunu ifade etti. Bu eksikliği ortadan kaldırmak istediklerini vurgulayan Kışanak, sözlerine şöyle sürdürdü:
"Topraksız köylünün de çalışabileceği imkanları yaratmak gerekiyor. Biz belediye olarak topraksız köylülerimizle topraklarımızı paylaşmak istiyoruz. Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda doyacağız. Doğru çalışırsa doğru örgütlenirsek birlikte bunu başarabiliriz. Birlikte ekiyoruz, birlikte hasadını toplayacağız. Halkımızla birlikte başaracağız."
"TÜM İLÇE VE KÖYLERDE UYGULANACAK"
Yerel Ekonomi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu ise, Diyarbakır’ın tüm ilçe ve köylerinde buna dönük çalışmalarının olduğunu ifade ederek, belediyeye devredilen hazine tarım arazilerini bu amaçla kullanmayı hedeflediklerini söyledi. 35 dönüm araziye sebze ekimi gerçekleştirdiklerini aktaran Pirinççioğlu, "Yine 87 dönüm iki parça araziye karpuz ekmeyi planlıyoruz. Bir de 107 dönüm kıraç suyu olmayan tarım arazimize de mercimek ekimini gerçekleştirdik. Bu köyde bize ait toplam 229 dönüm tarım arazimizi dar gelirli ve toprağı olmayan yoksul aileler için ekimini gerçekleştirdik. Aynı çalışmalarımız her yerde devam edecektir" diye konuştu.