Diyarbakır’da yaklaşık 8 ay önce 1 kişinin ölümü ile sonuçlanan kavganın ardından Uçum ve Bal aileleri arasında başlayan husumet, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrat Partisi’nin (HDP) girişimleri sonucu barışla sonuçlandı.
Yaklaşık 8 ay önce anlaşmazlık kavgasında Uçum ile Bal ailesi karşı karşıya geldi. Çıkan kavgada Uçum ailesinden bir kişi hayatını kaybetti. Ailelerin barışı için HDP ve DBP barış meclisi heyeti taraflar ile görüştü. Heyetin çalışmalarının ardından Uçum ve Bal aileleri buluştu. Bir düğün salonunda düzenlenen barış yemeğine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Yenişehir Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu, Kayapınar Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın, din adamları, muhtarlar, DBP ve HDP barış meclisi ile çok sayıda vatandaş katıldı. Program Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla başladı.
Barış yemeğinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ailelerin son derece hayırlı bir karar aldığını söyledi. Kışanak, "Barışa ve kardeşliğe burada hep beraber tanıklık ve şahitlik ediyoruz. Bu barışın daim olmasını ilelebet bozulmamasını ailelerimizin barış için yan yana yaşaması temennisini ediyorum. Halkımızın ve ailelerimizin ailesinde husumet ve çatışma yaşanmaz. Böyle bir geleceği arzuluyoruz. Bunu başaracağız. İnsanoğlunun bazı zaaflar vardır. Hırsına ve öfkesine yenilebilir. Yanlışları nasıl engelleyeceğini göremeyebilir. Hepimiz hep beraber yanımızda ve yakınımızda kim varsa ondan güç almalıyız. O öfkenin ve kızgınlığın geçmesini beklemeliyiz. Herkes aile ve birey olarak bu hırsını yenmelidir. Çok açıktır ki bir toplum kendi iç barışını tamamlayamazsa muvaffak olamayız" dedi.
Program, daha sonra iki ailenin tokalaşıp barışmasının ardından sona erdi.