Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü, 2-10 Mayıs Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında “Şahin polis” olarak adlandırdıkları çocuklarla birlikte uygulama yaptı. Emniyet kemersiz ve telefonla konuşan sürücüler, çocuklar tarafından uyarılarak karanfil ve çikolata ile uyarıldı.
Diyarbakır’da çeşitli etkinliklerle kutlanılan 2-10 Mayıs Trafik Haftası kutlamalarında bir ilk yaşandı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü, “Şahin polis” olarak adlandırdığı çocuk grubu ile uygulama yaptı. Yenişehir ilçesinde yapılan uygulamada emniyet kemeri ve telefon ile konuşan sürücüler, “Şahin polisler” tarafından durduruldu. Trafik polisleri eşliğinde sürücülerle konuşan “Şahin polisler” ceza yerine karanfil ve çikolata uzatarak uyarıda bulundu.
Sürücülerden Zafer Eğilli, Diyarbakır için bu uygulamanın çok iyi olduğunu söyledi. Eğilli, "Sürücü arkadaşların bu konuda uyarılması gerekiyor. Haftamızda kutlu olsun. Yeni arabaya bindiğim için emniyet kemeri takmadım. Çocukların bizi uyarması daha iyidir" dedi.
Diyarbakır Trafik Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser yardımcısı Mustafa Erdem, 2-10 Mayıs Trafik Haftası nedeni ile etkinlikler yaptıklarını söyledi. Erdem, "Etkinliklerimiz çerçevesinde trafik bilinci ve sürücülerin emniyet kemeri takması ile seyir halinde iken cep telefonu konuşmaları konusunda uyarıyoruz. Bu algıyı oluşturmak için bazı çocuklar ile etkinlikler düzenledik. Umarım Diyarbakır için faydalı oluyordur. Huzurlu ve güvenli bir ortamda yaşamak için böyle organizasyonlar yapıyoruz. Sürücülerden olumlu yanıtlar alıyoruz. Denetimlerin daha artırılması ve uygulamaları fazla yapmamızı istiyorlar. Bu aşamada daha çok uygulamalara ağırlık verdik. Halktan gelen tepkiler üzerine ölçeceğiz. Genel itibari ile kurallara uymalarını istiyoruz. Genel kontrollerimizi sürekli yapıyoruz. Bu tür eğitim faaliyetleri ve etkinlikler ile vatandaşlarla buluşmak daha etkili oluyor. İlk kez böyle bir etkinlik kapsamında sürücülere evrak ve ceza kesmedik. Sadece emniyet kemeri ve araç kullanırken cep telefonu kullanmamalarını tavsiye ettik" diye konuştu.
14 yaşındaki “Şahin polis” Utku Çelebi, küçüklerin sürücüleri uyarmasının etkili olacağını söyledi. "Sürücüler, çocukların kendilerini uyarmalarından dolayı memnun oldular. Bu uygulamaya katıldık. Gerçekten güzel bir duygu, uzun süredir buradayız. Çevirdiğimiz araçlardan olumlu yanıtlar aldığımız için daha mutlu oluyoruz. İnsanların bizi önemsediğini ve artık trafiğin daha güzel olacağını düşündüğümüz için trafik polisi olmaktan mutluyuz" şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Karakaş ise Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında jandarma ve trafik ekipleriyle uygulamalar yaptıklarını anlattı. Karakaş, "Sağlık Müdürlüğü ve UMKE ekipleri tarafından basit ilk yardım ile ilgili temel yardımlar öğretilerini burada anlatıyoruz. Halkımıza bunu uygulatıyoruz. Temel yaşam desteği yaptırıyoruz. Boğazda yabancı cisim kaldığında nasıl çıkarıldığını gösteriyoruz. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda bunların nasıl yapıldığını uygulamalı gösterdik. Halk arasında dil yutuldu, dili geri kaçtı söylemleriyle karşılaştırıldığında nasıl çıkarılması gerektiği eğitimler gösterildi. 112 arandığında neler söylenmeli ve ne yapılmalı konusunda da bilgiler aktarıldı. Ambulanslara yol vermenin hayata yol verildiğinde neler olacağı şeklinde toplumsal olarak farkındalık yaratmak için yapıyoruz. İlk defa ilk yardım eğitimi alanlar merak ediyor ve arkadaşlarımızdan bilgi alıyorlar" ifadelerini kullandı.
Program, Sur ilçesinde bulunan Şeyh Said Meydan’ında Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, Sur ilçe jandarma trafik ekipleri, Kızılay, 112 sağlık ekipler, UMKE ve Trafik Şube Müdürlüğü’nün kurduğu stantlar ile devam etti.