Diyarbakır’da görev yapan sağlık çalışanları, Samsun’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden meslektaşları için, yürüyüş düzenleyip basın açıklaması gerçekleştirdi.
Diyarbakır’da farklı hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun için yürüyüş düzenledi. Şeyh Said Meydanı’nda toplanan sağlıkçılar üzerinde ‘yastayız’ yazılı siyah çelenkle Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü.
Grup, İl Sağlık Müdürlüğü önüne geldikten sonra, beraberinde getirdikleri siyah çelengi, müdürlük binası önüne bıraktı. Daha sonra grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık Emekçiler Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Selma Atabay, öldürülen meslektaşları Op. Dr. Kamil Furtun’un ailesine başsağlığı diledi. Birçok kere sağlıkta şiddetin önünü kesmek için farklı etkinlikler düzenlediklerini, kanun teklifleri sunduklarını, eylemler yaptıklarını fakat seslerini duyuramadıklarını dile getiren Atabay, sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırılmak istendiğini savundu. Furtun’un sadece katilinin değil azmettiricilerinin de bulunmasını istediklerini belirten Atabay, bu cinayetten sadece katillerin değil birçok kişinin sorumlu olduğunu aktardı. Atabay, "Yastayız 29 Mayıs 2015 tarihinde Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli göğüs hastalıkları cerrahisi Op. Dr. Kamil Furtun, görev başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hunharca öldürüldü. Ersin gibi Melike gibi ve diğer sağlık çalışanları gibi. Oysa uyarmıştık. artık yeter dedik, sağlıkta günbegün artan şiddete karşı. Duymadılar, görmezden geldiler. Türk Ceza Kanunu’na ek maddeler önerdik yok saydılar. Açıklamalar, eylemler, toplantılar yaptık, Sağlık Bakanlığı’nın önünü aşındırdık Meclis Komisyonu’nda sunumlar yaptık dikkate almadılar. Şiddete uğrayan sağlık emekçileri için acil şiddet hattı kurmak zorunda kaldık, önemsemediler. Bir arkadaşımız daha görev yaptığı hastanede yaşamını yitirdi. Öfkeliyiz, sadece katiller değil azmettirenler ve önlem almayanlar da bu cinayetten sorumludur. Sağlıktaki şiddetten ve bu cinayetten sorumlu olanlar, ‘Ben doktora iğne yaptırmam doktor birine iğne yapar adamı felç eder.’ diyenlerdir. Daha fazla kar hırsıyla, sağlıkçıları zorla tehditle ölesiye çalıştıran sermaye sahiplerine, sağlık alanını çekici kılabilmek için insanları hasta etme garantisi veren, sağlığı öncelemek yerine hastalığı önceleyen, bir yandan da hekimleri, sağlıkçıları her fırsatta kötüleyen, paragöz tembel diyenler terör estirenlerdir. Sadece katilin değil azmettiricilerin de bulunmasını istiyoruz. İsyandayız. Bugün ülkemizin dört bir yanında bulunan bütün sağlık kuruluşlarında yastayız. Çünkü ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlıkta da şiddet olağan bir hal aldı. Sağlık emekçileri olarak sürekli şiddete uğruyoruz dövülüyoruz vuruluyoruz" dedi.
Toplanan grup, basın açıklamasının ardından bir süre oturma eylemi yaptı.
Grup, oturma eyleminin ardından sessizce dağıldı.