Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, kentte yaşanan ve biri HÜDA-PAR’lı, 3’ü HDP’li 4 kişinin ölümüne neden olan olayların sona ermesi ve HDP ile HÜDA-PAR arasında barışın sağlanması için girişimlerde bulundu.
Diyarbakır’da önceki gün HÜDA-PAR’a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın, Yenişehir ilçesi Şehitlik semtindeki evinin önünde saldırıya uğrayıp, yaşamını yitirmesinin ardından ortalık karıştı. Elinde silah, satır ve sopa bulunan bir grup, Baran’ın öldürüldüğü yere gelerek, buradaki kıraathane ile Özgür Yurttaş Derneği’ne saldırarak, Bayram Özelçi ve Emin Esen adlı HDP’lileri öldürdü. Grup, daha sonra ise aynı semtte bulunan Adil apartmanının 5’inci katına çıkarak, Bayram Dağtan adlı HDP’liyi de evinde öldürdü. Yaşanan olayların üzerine kentte ortam gerildi. Farklı saatlerde çıkan olaylarda 11 kişi yaralandı, 18 kişi gözaltına alındı ve 20’nin üzerinde iş yeri tarandı.
Yaşanan bu gerginlik sona ermesi için kentteki sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Önceki gün DTK önünde tüm taraflara itidal çağrısı yapan STK’lar, HDP, Valilik ve olayları soruşturan Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştükten sonra oluşturdukları bir heyetle HÜDA-PAR’ı ziyaret etti. Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlum-Der, DİSİAD, GÜNSİAD yönetici ve başkanlarının yer aldığı heyet, bugün de HÜDA-PAR yöneticileriyle görüştü. Ziyarette başsağlığı mesajını ileten heyet, HÜDA-PAR’dan olayların son bulması için çaba sarf etmesini istedi.
"ÇOK GÜÇLÜ BİR İLETİŞİM OLUŞMALI"
Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır’da yaşanan olayların herkesi derinden üzdüğünü söyledi. Baran’ın öldürülmesini ciddi bir provokasyon olarak gördüklerini anlatan Bedirhanoğlu, "Bunun bir provokasyon olduğunu kendilerine aktardık. Bu provokasyonların boşa çıkarılabilmesi için her iki tarafın da sağduyulu davranması gerektiğini belirttik. Onlarda çatışmaların yaşanmasını istemediklerini, bu durumdan kendilerinin de sıkıntı duyduklarını ifade ettiler. HÜDA-PAR yetkilileri, böyle bir sıkıntının bir daha yaşanmaması için çok güçlü iletişimin oluşması gerektiğini belirttiler" dedi.
"TARAFLAR BİR ARAYA GELMELİ"
HÜDA-PAR yetkililerine, "Bu konuda taraflar bir araya gelmeli ve barış sağlanmalı" talebinde bulunduklarını anlatan Bedirhanoğlu, şunları anlattı:
"Kendileri bize, ‘Genel başkan ve başkan yardımcılarımız kongre nedeniyle Ankara’dalar. Bu talebi genel başkanımıza ileteceğiz. Şimdilik bunu başsağlığı olarak kabul edelim’ cevabını verdi. HÜDA-PAR kendi aralarında bunu görüşecekler. HDP’den İdris Baluken ile görüşeceğiz."