Sıcak havalarda, aşırı su tüketiminin sıvı kaybı kadar tehlikeli olduğu belirtildi.
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç Dr. Cengiz Köksal; “Son yıllarda ülkemizde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sağlığımıza dikkat etmemizi gerektiren başlı başına bir etkendir. Hava sıcaklığına bağlı olarak vücudun normalden hızlı ve fazla su kaybetmesi kalp ve damar sağlığı için tehlike oluşturabilir” dedi.
Doç.Dr. Cengiz Köksal, kalp ve damar hastalığı olanlar ve ilaç kullananlar için alınması gereken önlemlere dair şöyle bilgi verdi:
“Yaz aylarında yaşanabilecek kalp ve damar hastalıkları kaynaklı tehlikelerden vücudun en az şekilde etkilenmesi tamamen bizim elimizdedir. Mesela 50 yaşın üzerinde olmak ve vücut-kitle indeksinin aşırı kilolu seviyesinde olması kalp sağlığı için olumsuz etkenlerdendir. Tabii ki kilo vermek için egzersiz yapmak ilk sırada başvurulan yöntemdir. Ancak yaz aylarında bu egzersizlere başvurmak fazladan su kaybına neden olur. Gerek aşırı sıcak gerek egzersizden dolayı vücudun su kaybına uğraması kalp sağlığı problemlerinin ortaya çıkması için bir diğer sebeptir.”
Yapılan son bilimsel çalışmaların aşırı sıcakların kalp hastalıklarından dolayı ölümlere yol açtığını ortaya koyduğunu anlatan Köksal, şunları söyledi: “Yüksek hava sıcaklıklarında egzersiz yapmak ya da uzun süre güneşin altında yürüyüş yapmak kalp-damar sisteminin yüksek tempoda çalışmasına neden olur. Bunun başlıca nedeni aşırı sıcak ve egzersizle olan terleme ve vücuttaki su kaybıdır. Kan dolaşımının hızlanması ile kalbin aşırı derecede hızlı çalışması ve vücudumuzun toplam su kaybının verdiği aşırı stres yükü sonucu hipertansiyon, kalp krizi, kanama gibi tehlikeli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.”
İlaç tedavisi alan kalp ve damar hastalarının su kaybına dikkat etmesi gerektiğini anlatan Doç.Dr. Cengiz Köksal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mevcut kalp rahatsızlıkları için ilaç tedavisi alan hastaların da sıcak havalarda daha fazla dikkatli olması gerekmektedir. Kalp hastalarının çoğu halk arasında “idrar söktürücü” olarak bilinen ‘diüretik’ ilaç tedavisi almaktadır. Bu ilaçlar, vücutta etki mekanizmalarından dolayı su kaybına yol açar. Bu ilaçları kullanan hastalar yaz aylarındaki yüksek hava sıcaklığı ile su kaybına daha da yatkın olur. İki yönden güçlü sıvı kaybına uğrayan bu hastaların yaptığı en büyük yanlış da bu su kaybını çok su içerek yerine koymalarıdır. Kontrolsüz su kaybı sonrası kontrolsüz su içerek kaybedilen suyun yerine konması bazen vücutta aşırı sıvı yüküne sebep olabilir ve bu sıvı çoğunlukla akciğerlerde birikerek akciğer ödemi dediğimiz tehlikeli bir nefes darlığı tablosuna yol açabilir. Hastanın vücudunu bu durumdan koruması için kontrolsüz su kaybı ve su içimine dikkat etmesi; ilaçlarının doz kontrolü için doktoruna başvurması önemlidir.”