Basında yer alan TEMA’nın açtığı bir dava üzerine Danıştay’ın tartışmalara konu olan Yeşilyol Projesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiği yönündeki haberler üzerine DOKAP’tan bir açıklama yapıldı. DOKAP’tan yapılan açıklamada, Yeşilyol olarak adlandırılan Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylaların yollar ile bağlantılarının sağlandığı proje ile ilgili Danıştay’ın projenin uygulayıcı kurumlarına her hangi bir dava bilgisi ulaştırılmadığı, ifade talebinde bulunulmadığı, TEMA’nın açmış Çevre Bakanlığı’na karşı açmış olduğu 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı iptal davasının ise direk olarak Yeşil Yol Projesi ile bağlantılı olmadığı belirtildi. TEMA tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklama da da “10 Aralık 2015’te çeşitli basın yayın organlarında “Danıştay’dan Yeşil Yol için karar çıktı. Danıştay, TEMA Vakfı tarafından ‘Yeşil Yol Projesi’ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin ‘Çevre Düzeni Planı’ için açılan davada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi” biçiminde haberler yayınlanmıştır. Haberler kamuoyu tarafından ‘Yeşil Yol” olarak bilinen yaylalar arası entegrasyonu sağlayan projenin durdurulduğu biçiminde algılanmıştır. TEMA Vakfı Ordu’dan başlayıp Artvin-Gümüşhane’ye kadar devam eden Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğal varlıklarının ve ekosisteminin korunması amacıyla 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane Çevre Düzeni Planına yönelik kısmi iptal davası açmıştır” denilmişti.
YEŞİL YOL PROJESİ
DOKAP’tan elde edilen bilgilere göre, basında ve yerelde Yeşil Yol Projesi olarak adlandırılan resmiyette ise Yeşil Yolculuk olarak geçen proje, Türkiye Turizm Stratejisi (2023) ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı (2007- 2013) Doğu Karadeniz Planlama Bölgesi’ni bir bütün olarak ele alıp, bölge için belirlediği birçok hedefin yanı sıra Orta Karadeniz’de Samsun ilinden Hopa’ya kadar uzanan koridoru ’Yayla Koridoru’ olarak belirledi. Bu koridor yayla ve doğa turizminde öne çıkan merkezleri barındırırken, projede sektöründeki en önemli sorunlarından biri olarak görülen ’ulaşım yetersizliği’nin özellikle dağlarda pek çok kaynağın atıl olarak kalmasına neden olduğu ifade edildi. Çözüm olarak; bir yandan turist eğilimlerinin, diğer yandan da değerlendirilebilir kaynakları devreye sokan yeni bir ulaşım planının yapılmasını öngören Doğu Karadeniz Turizm Master Planı, söz konusu ulaşım planına “Yeşil Yolculuk” projesi adını verildi.
UYGULAYICI BELEDİYELER VE İL ÖZEL İDARELER
TEMA Vakfı tarafından; Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açıldı. Ancak Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamında yapılan Yeşil Yolculuk Projesi ise Kalkınma Bakanlığı kararı ve DOKAP bütçesi ile Büyük Şehir Belediyeleri ve İl Özel İdareleri tarafından yürütülüyor.
YEŞİL YOL İLE İLGİLİ ALINMIŞ BİR KARAR YOK
Danıştay Kararı ile ilgili basında yer alan haberler üzerine DOKAP’dan yapılan açıklamada ise “ 09.12.2015 tarihinde ulusal basında yer alan ‘Yeşil Yol’un çevre düzeni planı Danıştay üst kurulundan da geçemedi’ başlıklı haberler incelenmiş ve bahse konu olayın Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na karşı TEMA Vakfı’nın açtığı davanın, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından oy çokluğuyla yürütmesinin durdurulması olduğu görülmüştür. Haberin ulusal basında yer almasının ardından Rize İl Özel İdaresi telefonla aranarak bilgi alınmış ve davanın Rize İl Özel İdaresi ile doğrudan ilgili olmadığı ve davanın Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açıldığı bilgisi verilmiştir. Davayı açan TEMA Vakfı’nın internet sitesinde ve Danıştay’ın internet sitesinde yapılan incelemelerde ise konu ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Haberde yer aldığı gibi bahse konu 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olsa bile, Başkanlığımızın desteklediği projeler Çevre Düzeni Planlarına göre değil, yukarıda da bahsedildiği gibi yerel yönetimlerin bakım onarım sorumluluğuna göre seçilmektedir. Bugüne kadar özel izin gerektirmeyen hiçbir yeşil yol projesinde Çevre Düzeni Planı durumuna bakılmamıştır. Özel izin gerektiren alanlarda ise Usul ve Esaslar gereği, bu izinleri alma sorumluluğu yerel yönetimlere devredilmiştir” denildi.