2007 yılının Nisan ayı sonunda İzmir Foça’’da işadamı Mustafa Koç tarafından tedavisi üstlenilen ve Muğla kıyılarının sevimli maskotu haline gelen Akdeniz Foku Badem’den sonra, doğal olarak Akyaka’nın ünlü Azmağına gelen dişi yavru fok sabah saatlerinde beslendikten sonra kayıplara karışıyor. Fok Badem’in yavrusu olduğu ileri sürülen Akdeniz Foku’nun dünya’da 600, Türk sularında ise 50-60 tane olduğu tahmin ediliyor. IUCN (International Union for Conservation of Nature) ’e göre Kritik Tehlike (CR " Critically Endangered") altında olan Akdeniz Foku (Monachus monachus), Yardımcı Doç. Dr. İnci Tüney tarafından Akyaka Azmağında görüntülendi.
AZMAK’TA 50 YIL SONRA DOĞAL BESLENEN BİR FOK
Fok Badem’in Muğla kıyılarında hareket seyrini izleyen Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Akyaka Azmağında ve Gökova Körfezinde yeni görülmeye başlanan Akdeniz Foku ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu bir dişi fok. Burada önemli olan yaklaşık 50 yıldır bir Azmağın içine bir Akdeniz Foku’nun beslenmeye gelmesi. Badem’i örnek olarak saymıyoruz. Çünkü Badem’i biz salmıştık Gökova Körfezine. Badem başka bir yerde yavru iken bulup, yetiştirip daha sonra Gökova Körfezi’ne bırakmıştık. Badem de Azmak’ta besleniyordu ama bu fok doğal beslenmek için geliyor” dedi.
TÜRK SULARINDA 50-60 TANE VAR
Nesli koruma altında olan Monachus monachus cinsi Akdeniz Foku’nun Türk sularında 50-60 tane olduğunu belirten Kızılkaya “Fok’un Akyaka Azmağına gelmesi demek, bir üzerinde tehdit hissetmemesi demek, koruma alanlarında istediğini yapıyor. İkincisi burada yiyecek olması demek. Çünkü hayvan en çok beslenme ihtiyacı olduğu zaman Azmak ve etrafında yeterince balık buluyor. Bir başka önemli konu da insanlar tarafından bir tehdit olmadığını hissediyor. Bu Akyaka için çok önemli. Akdeniz’in en nadir canlısından bahsediyoruz. Şu anda belki sularımızda 50-60 tane var ve bunlardan birisi burada yavru olarak. Üzerinde herhangi bir tehdit olduğuna ve kimseye zara vereceğine inanmıyorum. Sabahları besleniyor burada ve insanlar ile fazla muhatap da olmuyor. Biraz daha büyüdükten sonra kaybolacak zaten muhtemelen ve daha açıklara gidecek” dedi.
KORUMANIN ÇABALARININ BİR ESERİ
Akdeniz Koruma Derneği olarak Gökova Körfezinde koruma alanları oluşturma çabalarının sonuç verdiğini belirten AKD Başkanı Kızılkaya, “Akdeniz Foku’nun buraya beslenmeye gelmesi, bizim burada Akdeniz Koruma Derneği olarak verdiğimiz çabaların, korumak için gösterdiğimiz çabaların belli bir noktaya ulaştığını gösteriyor. Akyaka için de Kooperatif için de büyük bir şans bu. Çünkü besin zincirinin en üstteki halkanın yani Köpekbalıklarının, Fokların sağlıklı olması sistemin sağlıklı olması demek. En büyük halkayı aldığınız zaman sistem tökezlemeye başlıyor. Dolayısı ile Akyaka’da fok görülmesi çok önemli” dedi.