Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un en kuzey noktasındaki Bafra Burnu’nda 1880 yılında Fransızlar tarafından yapılan ve dünyada sadece üç örneği bulunan deniz fenerini ziyaret etti.
Samsun’un tüm ilçelerindeki turizm potansiyellerini gün yüzüne çıkarmak için büyük uğraş veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra ilçesinde 1800’lü yıllardan kalma deniz fenerinin turizme kazandırılması için harekete geçti. Başkan Yılmaz, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ile birlikte fenerin en tepesine çıkarak yapılacaklar hakkında görüş alışverişinde bulundular.
1880 yılında yapıldı
Başkan Yılmaz, deniz feneri ziyaretinde yıllardan bu yana fenerin bakımını ve bekçiliğini yapan Özkan ailesine de çat kapı konuk oldu. Deniz feneri bekçiliğinin kendileri için babadan oğula geçen meslek olduğunu söyleyen Fikret Özkan, "Bafra deniz feneri, Osmanlı döneminde 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından Kızılırmak’ın denize döküldüğü yerdeki delta üzerinde Halisburnu mevkisine inşa edilmiştir. Daha sonra yöre fenerden dolayı Fener köyü adını almıştır. 1919 yılından bugüne kadar da kuşaktan kuşağa aynı akrabalar arasında bakımı yapılmaktadır" bilgisini verdi.
Büyüleyici güzellik turizme kazandırılacak
Okyanusların, denizlerin ve göllerin yanında büyüleyici güzelliğiyle duran deniz fenerlerinin, yüzyıllar boyunca suların aydınlatıcısı, kaptanların kılavuzu olduğunu belirten Başkan Yılmaz, "Bafra ilçemiz Fener Mahallemizde dünyada 3 örneği bulunan deniz fenerimiz ilçemiz ve şehrimizin turizm potansiyeli açısından büyük önem taşıyor. Tarihi geçmişi olan ve Osmanlı’dan kalma bu deniz fenerimizi biz turizm ögesi olarak şehrimize kazandıracağız" diye konuştu.