Uluslararası çeşitlilik ve farkındalık sağlamayı amaçlayan üniversite öğrencilerinin bütün aşamalarını kendi emekleriyle hazırladıkları HASMUN 2015 organizasyonu gerçekleşti.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Kadir Has Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Konferansı (HASMUN) 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi. Ev sahipliğini Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nün yaptığı konferansın resmi dili İngilizce olarak belirlenirken bütün etkinliği Kadir Has Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü öğrencileri organize etti. Geçen yıl ilki düzenlenen konferansta bu sene ‘21. yüzyıl diplomasisinde karşılaşılan sorunlar ile oluşumları çeşitliliğe cesaretlendirmek’ ana tema olarak belirlendi. İlk sene 130 katılımcıyla ulusal bir konferans olan HASMUN, bu sene farklı ülkelerden gelen 300 katılımcıyla uluslararası bir organizasyon olma başarısını gösterdi. Yaş aralıkları 16-24 olan katılımcılar arasında kültürel etkileşim de sağlamak adına konferans süresi boyunca birçok farklı etkinlik düzenlendi.
HASMUN konferansının düzenlenmesinde önemli katkıları olan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencileri Tunahan Eyüboğlu ve Ecenaz Ortaç organizasyon ile ilgili görüşlerini dile getirdiler. Bu etkinliği nasıl düzenlemeye karar verdikleri ile ilgili konuşan Tunahan Eyüboğlu şunları söyledi: "Üniversiteye geldiğimizde özellikle üniversite ruhunu, uluslararası çeşitliliği ve farkındalığı sağlamak amacıyla nasıl bir kulüp çalışması altına girebiliriz diye çok tartıştık. Özellikle dünya tarafından bilinen ve kapsayıcı olan bir kulüp olduğu için Model Birleşmiş Milletleri tercih ettik. Türkiye ve dünyanın sayılı üniversite ve liselerinde olan bu kulübü kendi üniversitemizde kurmak ve yaşatmak istedik. Aynı zamanda bu etkinliği uzun vadede gelenek haline getirmek hem üniversite öğrencileri hem de bizim açımızdan çok büyük bir kazanç olacak diye düşündük.’’
Katılımcı profilinin çok farklı olduğuna değinen Eyüboğlu, Afganistan’dan, Almanya’dan, Danimarka’dan, Çek Cumhuriyeti’nden, Pakistan’dan ve daha pek çok ülkeden üniversite ve lise öğrencisinin etkinliğe katıldığını belirtti. Bu işe başladıkları zaman asıl amaçlarının uluslararası farkındalık ve çeşitlilik altında küresel sorunlara çözüm getirmek olduğunu söyleyen Eyüboğlu, 300 kişilik grupta hem yaş hem ulus açısından çeşitliliğe sahip olduklarını, böylece herkesin kendi perspektifinden konuya yaklaşımını görebileceklerini belirtti.
Konferansın konusunun seçilirken nelere önem verdiklerini anlatan Ecenaz Ortaç, "Bu senenin konusu 21. yüzyıl diplomasisinde karşılaşılan zorluklar ve kurumların çeşitliliğini arttırmak. Çeşitlilik üzerine çok fazla kafa yorduk. Geçen seneki konferansımızın konusuyla da bağlantılı olmasını istedik. Geçen seneki temamız eşitlik ve çeşitlilikti. Bu sene uluslararası katılımcımız fazla olduğu için çeşitliliği ön plana çıkarmak istedik. Bu yüzden bu konuyu seçtik’’ diye konuştu. Ortaç, organizasyonun öğrencilere olan katkıları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Bu konferanslara katılan öğrencilerin özgüveni çok yüksek oluyor. Topluluğa hitap etme aşamasında sıkıntı yaşamıyorlar. Bu durumun uzun vadede diplomaside, hukuk alanında ve uluslar arası ilişkilerde çok büyük getirileri oluyor.’’