18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi’ndeki program sonunda açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Programda bir eksiklik vardı. Yahya Çavuş unutuldu" dedi.
Edirne’de Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı kapsamında tören düzenlendi. Balkan Şehitliği’nin, Tunca Nehri’nin taşması sonucu sular altında kalması nedeniyle bu yıl çelenk töreni Şükrü Paşa Anıtı’nda gerçekleşti.
Anıtta saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saygı atışı yapıldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Vardar ve siyasi partilerin temsilcileri Şükrü Paşa Anıtı’na çelenk sundu.
Vali Şahin’in şeref defterini imzalamasının ardından Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm şehitler için dua okudu. Anıttan ayrılan kalabalık daha sonra Halk Eğitim Merkezi’ne geçti. Halk Eğitim merkezinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, Binbaşı Yakup Yayla, günün anlam ve önemi belirten konuşmayı gerçekleştirdi.
Yayla, yaptığı konuşmasında, "Bugün Çanakkale’nin asla geçilemeyeceği ve Türk vatanının parçalamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yüzüncü yıl dönümüdür. Bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyoruz" dedi.
Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen Edirne Sosyal Bilimler Lisesi’nin gösterileri duygusal anlara sebep oldu. Programda öğrenciler sahnede söyledikleri türküler, okuduğu şiirlerle ve tiyatro gösterileriyle katılanlara duygulu anlar yaşantı. Vali Şahin ve Başkan Gürkan da gösteriler sırasında zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Çanakkale Şehitleri’ni anma programı çok beğendiği söyleyerek, "Edirneli Yahya Çavuş Seyit Onbaşı kadar güçlü bir insandı. O 10 saat 2 binin üzerinde İngiliz ordusunu 50 kişiyle durduran bir insandı. 10 saat gibi bir sürede İngilizleri durdurmuş. 50 kişi şehit olmuş ve en sonunda kendisinde ayağı kopmuş, oda şahadet şerbetini içmiş. Ruhu şad olsun diyorum" diye konuştu.
Programın sonunda Edirne’yi Tanıtma Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, üzüm hoşafı ve kuru ekmek dağıttı.