Edirne’de, nehir taşkınları sonucunda tarlalarda biriken kum, hızla temizlenmeye devam ediyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kumla kaplanan yaklaşık 3 bin 600 dekar arazinin yarısının temizlendiğini söyledi.
Edirne’de aynı yıl içerisinde 4 kez üst üste yaşanan nehir taşkınları sonucu, tarım arazileri kumla kaplanmıştı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne’nin 4 ilçesinin toplam 16 köyünde, sel ve su taşkınları sonrası yaklaşık 3 bin 600 dekar tarım arazisinin kumla kaplandığını, yapılan temizleme çalışmaları neticesinde bu arazilerin yarısının kumdan arındırıldığını söyledi.
İl Özel İdaresi’nin Bosna Köy mevkiinde gerçekleştirdiği kum temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Şahin, "Bu bölgede tamamen kıyılara itmek suretiyle bu kumları temizliyoruz. Halkımızın, çiftçimizin çeltik ve diğer mahsullerin alımı için gayret sarf ediyoruz. Önümüzdeki 10-15 gün içerisinde kum temizleme çalışmalarını bitirirsek, hasat yönünden büyük bir zarar olmamış olacak" ifadelerini kullandı.
"KUM TEMİZLEME ÇALIŞMALARININ MALİYETİ 20 MİLYON TL"
Kum temizleme çalışmalarının maliyetinin 20 milyon TL civarında olduğuna değinen Vali Şahin, "Devletin burada büyük bir kaybı olduğunu size belirtmek istiyorum. Kum temizleme çalışmalarının bize maliyeti hemen hemen 20 milyon TL’yi aşacağı benziyor. Kum temizleme çalışmalarımız 25 gündür aralıksız olarak devam ediyor" dedi.
"İNŞALLAH ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLECEK"
Vali Şahin, arazileri kumla kaplanan üreticilerin de kendilerine çalışmalarda destek verdiğini dile getirerek, "Burada esas güzel olan köylünün de bizimle birlikte çalışmasıdır. Onlar da kendi ekip ve ekipmanını getiriyor. Yoksa sadece devletle bu işin yürümesi mümkün değil. Elimizdeki mevcut parayı da dikkate alarak bu çalışmaları düzenli olarak sürdürüyoruz. İnşallah çiftçimizin yüzü gülecektir, asık olmayacaktır. Allah da bu çalışmalarımızın karşılığında çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir" şeklinde konuştu.
"EDİRNE KARPUZDA ADANA’YA RAKİP OLACAK"
Edirne’nin tarım arazilerinin karpuz ekimine yatkın olduğunu belirten Vali Şahin, "Önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacağız. Bu topraklarda karpuz ekimi daha iyidir. Pazarlamasıyla ilgili eğer İstanbul Hali’yle anlaşabilirsek, Edirne Adana’ya rakip olabilir. Hem çiftçinin önü açılmış olur. Aslında karpuz, çeltikten de patatesten de gelir yönünden fazla gelir getirir pazarlamasını iyi bulursak" diye konuştu.