Mersin’in Tarsus ilçesinde geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde hunharca öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın adını yaşatmak için Edirne’de, kadın lokali açıldı.
Mersin’in Tarsus ilçesinde Şubat ayı içerisinde bir minibüs şoförü tarafından hunharca öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın adı, Edirne’de açılan bir kadın lokaliyle yaşayacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Meclisi’nin aldığı kararla kadın ve çocuğa yönelik şiddet ve cinayetten sabıkası bulunan şoföre çalışma izni verilmeyeceğini söyledi.
“TÜM KADINLARDAN ÖZÜR DİLİYORUM”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, özellikle son yıllarda kadın cinayetlerinin arttığını belirterek, "Türkiye’miz maalesef son yıllar da kadın şiddeti ile kadın cinayetleriyle, kadın tacizleriyle çok sık gündeme geliyor. Bu vahşet nasıl duracak, bunu kimler durduracak gerçekten bilmiyorum, ama bildiğim bir şey var ki kadına yapılan şiddet, kadın cinayetleri yüzünden bir erkek olarak utanıyorum ve tüm kadınlardan özür diliyorum. Çünkü biliyor ve inanıyorum ki nasıl dünya üzerindeki her canlı, her insan bir kadının eseriyse bir kadın tarafından dünyaya getirilmiş, bakılmış, büyütülmüşse iyi gününde kötü gününde hep eli kadının eli üzerinde olmuşsa, kadına kıyılabilmesine gerçekten anlamak mümkün değil" dedi.
“KADINA ŞİDDET GÖSTERENE RUHSAT VERMİYORUZ”
Edirne Belediyesi Meclisi olarak 2 ay önceki meclis toplantılarında aldıkları kararı hatırlatan Gürkan, "Edirne’de bizim ruhsat verdiğimiz toplu taşıma araçlarında gerek minibüslerde, gerek servis araçlarında gerekse taksilerde bundan böyle, kadına şiddetle, kadın cinayetiyle, çocuğa şiddetle, çocuk cinayetiyle ya da çocuk taciziyle mahkeme kararıyla hüküm giymişse o kişi biz Edirne Belediyesi olarak artık o insanlara Edirne’de toplu taşıma araçlarında görev vermiyoruz. Ben bu kararla gurur duyuyorum. Şehiriçi taşımacılıkta bir kadın arkadaşımız şoför olarak işe başlamıştı biz de bunu demiştik ki belediye meclisimizde bundan sonra toplu taşıma araçlarında kadın şoför olan araçlarda belediyenin alması gereken vergiyi harcı ve ruhsat bedelini almayacağız" ifadelerini kaydetti.
“24 MAHALLEMİZİN TÜMÜNE BU MERKEZLERİ AÇACAĞIZ”
Gürkan, kadının ne kadar evde tutsak kalırsa toplumun o kadar geri gittiğini dile getirerek, "Bizim kadınlarımızı hayatın içine katmamız lazım. Şimdi buradaki imkanları görüyorsunuz, cilt bakımı var, kuaför var, spor aletleri var el sanatları kursu olacak ve her konuda kurs açabileceğiz. Kıyık’taki kadın da bunu yapabilmeli Şükrü Paşa’daki de bunu yapabilmeli, Menzilahir’deki de yapabilmeli. Biz hepsine belediye olarak eşit koşulları eşit imkanları sağlamakla görevliyiz. Bizim projelerimizden birisi bu. Bundan çok büyük keyif alıyoruz. 24 mahallemizin tümüne bu merkezleri açacağız" açıklamasında bulundu.
Lokalin açılışına Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcıları, çok sayıda kadın ve vatandaş katıldı.