Edirne’de, Meriç ve Tunca Nehirleri’nin taşması sonucu kumla kaplanan tarlalarında üreticiler, alternatif ürünler eklemeye başladı. Üreticiler, kumla kaplanan tarlalarında mısır, ayçiçeği gibi ürünleri ekemeyince patates, karpuz gibi ürünlere yöneldi.
Bulgaristan’da ve Edirne’de yaşanan şiddetli yağışların ardından yüzyılın felaketi olarak da adlandırılan ve aynı yıl içerisinde 4 kez üst üste sel ve su taşkını yaşayan Edirneli üreticiler, nehir kumlarıyla kaplanan arazilerinde alternatif ürünlere yönelmek zorunda kaldı. Edirne Valiliği İl Özel İdaresi’nin kum temizleme çalışmalarına kendi imkanlarıyla da destek veren üreticiler, tarlalarını ekime hazır hale getirdi.
"KUM GELİNCE, PATATES EKMEK ZORUNDA KALDIK"
Her yıl düzenli olarak ektikleri mısır, ayçiçeği gibi ürünleri arazilerinin mevcut durumu uygun olmadığı için bu yıl ekemeyen üreticiler, patates ekmeye başladı. Meriç Nehri’nin kumuyla arazisi kaplanan çiftçi Ahmet İriş, yaklaşık 28 dönüm arazisinde Nevşehir’den getirdiği patates tohumlarını ekti. Arazisinden, 50 ton patates almayı hedeflediğini söyleyen İriş, "Allah verirse bu sene patatesimizi ektik. Kum gelince tarla kum doldu. Patates ekmek zorunda kaldık" dedi.
Edirne Merkez’e bağlı Bosna Köy mevkisinde arazisi bulunan İriş, Meriç Nehri’nin kumunda patates ilk defa ektiğini dile getirerek, “Tarlamızda daha mısır, gündöndü, ayçiçeği ekiyorduk. Bu sene ilk defa patates ektik. Nasıl olur bende bilemiyorum. Ama kum geldi, su geldi Allah’tan yani hepsi, Allah verirse bu sene patatesimizi ektik" ifadelerini kullandı.