Edirne’nin Keşan ilçesinde ilkokul öğrencilerine dağıtılan ve tartışmalara konu olan ’Öğretmen Öküz’, ’Öğrenci Eşek’ isimli resimli hikaye kitaplarının yazarı Mevlana İdris Zengin, kitaplarıyla ilgili ortaya atılan iddialara yanıt verdi. Zengin, "Hayvanın hayal kurma hakkına tahammül edemeyen zihinsel yapıyı anlamlı bulmuyorum" dedi.
Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ’Yazarlar Keşan’da Öğrencilerle Buluşuyor’ isimli projesi kapsamında ilkokul öğrencilerine dağıtılan Mevlana İdris Zengin’in yazdığı resimli hikaye kitapları, Eğitim İş Keşan Temsilciliği tarafından meslekleri küçük düşürdüğü iddiasıyla tepki toplamıştı.
Proje kapsamında Keşan’da öğrencilerle bir araya gelen yazar Mevlana İdris Zengin, Eğitim İş Keşan Temsilciliğinin kitaplarla ilgili iddialarını yanıtlayarak "Hayvanların da hayal kurma hakkı vardır" dedi. Zengin,"Burada bir sendikanın iddiası var. Bu sadece bir iddia. Her iddiayı ciddiye almak zorunda değilim. Bir kitap, çocuklar için yazılmış bir kitap ve bu kitabın içeriğindeki ana karakterleri hayvan. Bu hayvanlar hayal kuruyorlar. Kurdukları hayallerle ilgili bir takım davranışlar içerisine giriyorlar. Bir hayvanın kendi içerisinde hayal kurma hakkına bile tahammül edemeyen bir zihinsel yapıyı ben çok anlamlı bulmuyorum" ifadelerini kaydetti.
"BAZI SİYASİ HESAPLAR DA VAR ZANNEDİYORUM"
Yapılan eleştirilerde siyasi hesapların olduğunu iddia eden Mevlana İdris Zengin, "Benim aklımdan bile geçmeyen bir şeyi, bana göre hakikatten bir zihinsel sefalet. Buradan bazı siyasi hesaplar da var zannediyorum. Bu tür şeyleri gündeme getirmeyi edebiyat dünyamız açısından bir vaka olarak nitelendiriyorum. Bu toplumun kitapla kurduğu ilişki zaten sorunlu bir ilişki. Daha birkaç gün öncesinde TÜİK verileri açıklandı. Toplumumuz günde 3 saatini internet karşısında, 6 saatini de televizyon karşısında geçiriyor ve yıllık istatistiklere baktığımızda sadece 1 dakikayı kitap karşısında geçiriyor. Böyle bir toplumda kitaba hayvanların kurduğu hayaller üzerinden saldırmak, kitabı bir suç nesnesiymiş gibi gündeme getirmeye çalışmak ve benim yazdığım bir kitabı sanki Milli Eğitim yazmış gibi bir hava sunmak gerçekten benim anlam veremediğim bir olay" açıklamasında bulundu.
"GERÇEKTEN ANLAMSIZ VE KOMİK"
30’dan fazla başkahramanı hayvan olan kitabı olduğunu dile getiren Zengin, "Benim yazdığım bir sürü fabl kitabım var. Uzun yıllardır yazıyorum. İlk defa yazmıyorum. 30’dan fazla başkahramanı hayvan olan kitabım var. Bunlar basıldı. Bunların içerisinde kirpi, aslan, kaplan, fil gibi bir çok hayvan var. Bunlar yoluyla bir düş kuruyorum. Ama bazıları ne yazık ki, bu düşümü bazı mesleklere hakaretmiş gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Gerçekten anlamsız ve komik. Gerçekten bu ülkede yaşayan, eğitimle ilgilenen insanlara benim yakıştıramayacağım kalıp. Kitapları, çocukları, hayvanları sevelim. Kelimelerden, düşünceden, hayvanlardan ve hayvanların kurduğu hayallerden korkmayalım" dedi.