Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mısır’ın Ro-Ro ve Trans Anlaşmasını tek taraflı iptal etmesinin ardından nakliyecilerin ihracatı İran üzerinden devam edeceğine ilişkin açıklamasıyla ilgili, “Bu toplam ihracatımızda yani o bölgeye gönderdiğimiz toplam ihracatımızın içinde yüzde 2 civarında bir rakam. Yani son derece önemsiz bir rakam. Alternatif bir güzergahla Kızıldeniz’den girdiğimiz Arap Yarımadasına Basra Körfezi üzerinden de Arap Yarımadasına girme üzerinde bir problem yok şimdilik. O güzergahtan da gidebileceğimizi biliyoruz. Arkadaşlarımız gönüllerini ferah tutsunlar” dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jan Mladek ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin geçen hafta nakliyecilerin Mısır ile ilgili Ro-Ro ve Karasal Trans Anlaşmasını tek taraflı iptal etmesinden sonra ihracatı İran ile devam ettireceklerine yönelik açıklamasıyla ilgili son durumun ne olduğunu sorması üzerine Zeybekci, “Mısır’da bir Ro-Ro Anlaşmamız var. Türk TIR’ları Ro-Ro ile Mısır İskenderiye Limanına karaya çıkarak Kızıldeniz üzerinden Arap Yarımadasına geçerek oradan o bölgeye hitap ediyor. Bu toplam ihracatımızda yani o bölgeye gönderdiğimiz toplam ihracatımızın içinde yüzde 2 civarında bir rakam. Yani son derece önemsiz bir rakam. Kolaylıkla başka çözümler bulabileceğimiz bir rakam. Diğer taraftan şunun da altını çizerek söylemek istiyorum; bu şekilde taşımacılık bizim normal konteynerle deniz yoluyla yapmış olduğumuz taşımacılıktan pahalı bir taşımacılık. Böyle bir taşımacılık anlaşması imzalanmış Mısır ile. Mısır ve Türk deniz şirketlerinin yaptığı bir taşıma şekli Mısır’ın bu şekilde bir tercihinin olmasını bizim gönlümüz istemez. Çünkü ülkeler arasındaki en önemli bağların ben ticari ve ekonomik bağlar olduğunu ve diğer alanlardaki ilişkileri de motor gibi pozitif anlamda etkilediğine inanıyorum. Bu şekilde yaklaşımların olmamasını ben temenni ediyorum. Olursa da Türk ekonomisi veya Türk taşımacılığı, Tür ihracatı bundan em ufak bir şekilde etkilenmeyecektir. Onun için İran tarafıyla da bu konuyu görüştük. Alternatif bir güzergahla Kızıldeniz’den girdiğimiz Arap Yarımadasına Basra Körfezi üzerinden de Arap Yarımadasına girme üzerinde bir problem yok şimdilik. O güzergahtan da gidebileceğimizi biliyoruz. Arkadaşlarımız gönüllerini ferah tutsunlar” yanıtını verdi.
“Türkiye’nin Asya Yatırım Bankasına bir üyeliği ortaklığı söz konusu buradaki son durum nedir” sorusuna ise Bakan Zeybekci, “Biz niyet olarak kararımızı bildirdik. Süresi içinde Türkiye olarak Asya Alt Yapı Yatırım Bankasına yaklaşık 21-22 ülkeyle beraber olacağımızı söyledik. Bu Türkiye anlamında belirtilmiş olan bir iradedir. Katılımla alakalı bir iradedir. Detayları ileriki günlerde teknik olarak ortaya çıkacaktır. Sermayesi ne kadar olacaktır, Türkiye buna ne kadar katılacaktır ile ilgili biz kararımızı bildirdik ve kabul gördü” karşılığını verdi.