Iğdır’ın Hakmehmet köyünde Ermeni çetelerince su kuyusuna atılarak öldürülen 51 kişi dualarla anıldı.
Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından düzenlenen anma töreni, Hakmehmet köyünde öldürülen 51 Türk için inşa edilen anıt mezarda yapıldı. Burada toplanan vatandaşlar, şehitler için dua etti. Anma törenine Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu Iğdır Şubesi Konsolosu Fariz Caferov, MHP Milletvekili adayları İsa Yaşar Tezel ve Sefer Karakoyunlu, MHP İl Başkanı Özcan Günsoy, MHP İl Genel Meclisi üyeleri Cabbar Şıktaş ve Abbas Akdan, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkan Yardımcısı Erhan Yaycılı ve vatandaşlar katıldı. Burada açıklama yapan köy sakinlerinden Feramez Duman, babası Hüseyin’in Ermeni çetecilerinden kaçmayı başaran tek kişi olduğunu anlattı. Babasının olaylara tanıklık ettiğini ve köyde büyük bir katliam yaşandığını belirten Duman, "Köydeki herkesi önce camide toplamışlar. Babam kötü bir şeyler olacağını hissederek kaçmayı başarmış" dedi.
Duman, camide toplanan 51 kişinin daha sonra ellerinden bağlanarak anıt mezarın yanındaki su kuyusuna getirildiğini aktardı. Ermeni çetelerin topladıkları 51 kişiyi su kuyusuna attığını ifade eden Duman, "Daha sonra canlı canlı kuyuya atıp üstünü kapatmışlar. 51 köylümüz, bu su kuyusunda can verdi. Hemen anıt mezarın yanında su kuyusu var hepsini canlı canlı içine atmışlar. İki kişiyi de başını keserek öldürmüşler. Babam son anda ellerinden kurtulmuş. Diğer 51 kişiyi ellerinde tutabilmek için babamın peşinden gitmemişler. Eğer kaçmasaydı babam da bu su kuyusunda can verecekti" diye konuştu.
"ASIL KATLİAM MÜSLÜMAN TÜRKLERE YAPILDI"
Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal da, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Türklere ait çok sayıda toplu mezar bulunduğunu kaydetti. Sözde soykırım iddiasının büyük bir yalan olduğunu belirten Ünsal, "Buna rağmen siyasi çıkarlar için bu yalanlar doğru gibi kabul ediliyor. Asıl katliam burada Müslüman Türklere karşı yapıldı" diye konuştu.
Ünsal, Iğdır’a bağlı çok sayıda köyde toplu mezarlarda yüzlerce Müslüman Türk’ün kemiklerinin bulunduğunu vurgulayarak, "Burada da 51 vatandaşımız su kuyusuna atılarak katledildi. Bunun belgeleri tarih arşivlerinde var. Buna rağmen tüm dünya zalim Ermenistan’dan yana tavır almaktadır" şeklinde konuştu.