Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Eskişehir Han’ın açılışı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Kayhan’da bulunan ve butik otele dönüştürülen Eskişehir Han açılışı için düzenlenen törene Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çok sayıda protokol üyesi ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Müezzinoğlu ilk olarak Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı vesilesiyle farklı bir şekilde konuşmak gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Özellikle bir hekim olarak 14 Mart 1919 tıp bayramı olarak kutladığımız bu günde İstanbul işgal altında İstanbul’daki hekimler milli direnişin organizasyonu ile ilgili ne yaparız diye düşündüklerinde işgal kuvvetlerinden izin alabilmek için tıp bayramı günü bahane ediyorlar. Ama Direnişin organizasyonunu yapıyorlar bağımsızlık ve özgürlük anlayışını bu milletin işgaline vicdanına sığdıramayan hekimlerimiz o günkü organizasyonla bir direniş başlatıyorlar. Bu tabiî ki hekimlerle değil. Ülkenin birçok köşesinde mesleklerin birçok alanında bir direniş ruhu var. Çünkü bu millet istiklaline, bayrağına özgürlüğüne aşık. Bunu iyi gören, okuyan ve bu milletin fıtratını iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 yılında samsuna çıktı. Burada esas işin ruhu bağımsızlık ve egemenlik ruhudur. Bu milleti tarihten silme niyeti olanlara isyan ruhudur. Ya ölüm ya istiklal diyerek çıkılan bu mücadele milletin bütün kesimlerinde bütün gruplarında bir heyecanın bir umudun ışığı oldu. Erzurum kongreleri Sivas kongreleri Amasya kongrelerini gerçekleştirdi. Dolayısı ile Atatürk’ü anmak yanında bir kelimeye daha ihtiyaç var. Atatürk’ü anlamaktır. Yalnız anarak geçiştirirsek onu tarihi geleceğe taşıyamayız. Dolayısı ile o milli mücadele oluşmasının ruhunda millete olan güven vardır. Şimdi bu ruhu biz anlarsak bu ruha sahip çıkarsak muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki yere beraber yürürüz” dedi.
Açılışı yapılan Eskişehir Han’ın da bu ruhu taşıyan bir tezahürü olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Bu mahallenin, semtin, Osmangazi ve Bursa’nın bir ruhu var bizim medeniyetimizde. O ruh ki insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen bir ruh. İnsanı yücelt ki devlet yücelsin diyen bir ruhtur. Bu eserlerde o ruhun eserleridir. Onları ruhsuz bırakmaya kimsenin hakkı yok. Millet ile beraber yürüyen yerel yönetim anlayışı bu eserlere yeniden ruhunu canlı tutacak restorasyonları yapıyor. Bu restorasyonları yapan herkesi alkışlıyorum. Bursa bir medeniyeti taşıyan kenttir. İnşallah geçtiğimiz dönemlerden çok daha güçlü bir şekilde kentlerin sağlı sokakların sağlığı bizler için önemlidir. Biz sağlık bakanlığı olarak sağlık birey, sağlıklı aile, sağlıklı toplumdur. Bunun için şehrin çevresi, tarihi geçmişinden getirdiklerinin tarihi geleceğe taşınması bölge için önemli ve anlamlıdır. Bu anlamda yerel dinamiklere sahip olan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah butik olarak burası herkese değer katacaktır” diye konuştu.
Bursa’da yaşamanın büyük bir şans olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, "Bursalı hemşehrilerimizi seviyoruz. Bizde bunları hizmetlerimizle göstermeye çalışıyoruz. Bize her zaman için büyük desteği veren Bursa halkına eserler kazandırmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Onun içinde heyecanımız her geçen gün artıyor. Bütün şehir yasası ile her alanda her türlü hizmetlerimiz devam ediyor. Bursa’nın erişilebilir ket olabilmesi için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Her alanda yoğun faaliyetlerimiz var. Merkezi hükümetin yatırımları ile eğitimde turizmde sanayide gelişmeler var en önemli gelişme de sağlık alanında var. Türkiye’nin içinde bulunduğu ortam ve istikrarın sürmesi en büyük temennimiz" dedi.
Tüm dönemlerin eserleri Bursa’da ortaya çıkarılmış olduğuna dikkat çeken Altepe şöyle devam etti:
"Yer üstünde ne kadar eser varsa hepsi restore edildi. Bursa yaşayan tarihi bir müze olarak orta çıktı. Bursa’da bu tarih hep vardı. Ama bunların hepsi bu dönemde ayağa kalktı. Bursa ne kadar büyürse büyüsün hanlar bölgesi Bursa’nın kalbidir. Bizlerde bu kapsamda restorasyon ve düzenleme çalışmalarımızı ayakta tutmak için devam ediyoruz. Son olarak bu bölge restore edilmeye başladı. Bütün bölge elden geçti. Buralarının değerinin artması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Eskişehir Han alan kat karşılığı alındı. Alt katı mülk sahibine üst katı ise belediyemizin mülkiyetine geçti. Bunun sonucunda bütün hanlar ve çarşı bölge ayağa kalkmış oluyor. 1517 yılında Davut Han tarafından yaptırılmış olan Eskişehir Han içindeki mescit de daha önce restorasyonunu yaptırarak hizmete açmıştık. 150 yıllık geçmişe sahip olan bu hanları gelecek nesillere taşınması için çok önem veriyoruz. Bin 600 metre kare olan tarihi hanın restorasyonu 6 milyon lirayı mal oldu."
Konuşmaları ardından açılış kurdelesi kesilen Eskişehir Han, törene gelenler tarafından tanıtıldı. Daha sonra ise törene katılanlara cantık ve ayran ikram edildi.