Eskişehir’de kamyon ve çekici üretimi yapan Ford Otosan fabrikasında başlayan iş bırakma eylemi 10’uncu günde sona erdi.
Sabah saatlerinde işlerine gelen işçiler yöneticilerle kol kola fabrikaya girerek işlerinin başına döndü. Fabrikada üretim başlarken, işçilerinin tamamına yakının işlerinin başına döndüğü belirtildi. İşçiler adına açıklama yapan İsmail Demirbaş dahil 5 kişinin ise işine son verildiği iddia edildi. Ayrıca işbaşı yapmayan yaklaşık 40 kişinin de Gölcük’teki fabrikada devam eden eyleme katılacakları öğrenildi.
İşine son verildiği öne sürülen ve günlerdir işçi temsilcisi olarak basın açıklaması yapan İsmail Demirbaş, yaklaşık 40 kişi kaldıklarını ve eylemlerini Gölcük’te sürdüreceklerini söyledi. Demirbaş, “Gece 00.00’dan sonra fabrika müdür yardımcısı buraya geldi ve ‘Hayır, burada sendika temsilcileri olacak. Sendika 2017’ye kadar burada devam edecek. Siz sadece kendi temsilcilerinizi seçersiniz, onlarla da görüşürüz ama diğer konularda herhangi bir söz vermiyoruz’ dedi. Şu anda 40 kişi civarında fabrikaya girmeyenler, eylemi devam ettirenler var. Geri kalanları içeriye girdi. Bir avuç iradesi güçlü, kahraman arkadaşla beraber kaldık. Gölcük’teki mücadelemiz devam ediyor. Biz Gölcük’teki mücadelenin içerisine katılıp, orada mücadeleye devam etmek istiyoruz. Çünkü hakkımızın hiçbirini alamadık. Hatta hak almak yerine daha da geriye gittik” dedi.
AÇIKLAMA YAPAN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARTILDI
Kendisinin de işine son verildiğini anlatan Demirbaş, şöyle devam etti:
“Benim edindiğim bilgilere göre, ilk bir 5 kişi çıkartmışlardı. Dün de saat 16.00’da kart basanları çıkartmayacağız, geri kalanları çıkartacağız diye bir bildirimde bulunmuşlardı. Saat 16.00’da buna inanıp içeriye girerek kart basan arkadaşlardan bir tanesini hemen personele çağırmışlar ve çıkışını vermişler. Benim hakkımda da bu süreçte işten çıkartıldın diye bildirimde bulundular. Noterden tasdik ettirdikleri bildirim evime de geldi. Onun hakkında da biz işe iade davası açacağız. Biliyorsunuz, yaptığımız eylem tamamen kanuni, barışçıl ve sadece hak arama, ekmek mücadelesiydi. Hatta ekmek mücadelesinden önce var olma mücadelesiydi.”
25 Mayıs Pazartesi günü 08.00-18.00 vardiyasına gelen işçiler sabah saat 11.00’den itibaren, ’ücretlerinde iyileştirme yapılması’ ve ’Türk Metal Sendikası’nın Ford fabrikasından çıkması’ talepleriyle fabrika bahçesinde iş bırakma eylemi başlatmıştı.